Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Focşani, capitala vinurilor româneşti


Ambasadori străini, retaileri, patroni de restaurante, somelieri, degustători își dau întâlnire la Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”. În deschiderea Festivalului, Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România -2011  va executa sabrări de șampanie. Tot în prima zi, bucătarul Antonio de la Danutz SRL va susține o lecție de gastronomie în Piața Teatrului. Lista participanților care au confirmat deja prezența la „Bachus 2011” îi cuprinde pe ambasadorul Macedoniei, Excelența Sa Ljupco Arsovski, secretarul general al Asociației Regiunilor Europene Viticole, Dominique Janin (Franța) dar și Walter Goetz de la Asociația Frăția Vinului din Austria.

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2011” va fi organizată la sfârșitul acestei săptămâni și pregătește mai multe surprize. Acțiunile din cadrul „Bachus-2011” vor avea loc în Piața Unirii, Piața Teatrului, Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia” dar și pe străzile adiacente.
Evenimentul adună la Focșani câțiva dintre cei mai cunoscuți somelieri și degustători de vinuri din România. În premieră pentru Festivalul Bachus, membrii Organizației Somelierilor din România -2011 vor avea amenajat, în Piața Unirii, un spatiu de degustare unde vor explica vi-zitatorilor calitățile vinurilor din Vrancea. Reprezentanții Consi-liului Județean spun că somelierii vor desfășura și o mică paradă, explicând vizitatorilor ce este vinul, cum să fie acesta înțeles, cât este de benefic și cum să fie consumat în mod conștient.
Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România -2011  va executa sabrări – decapitarea sticlelor cu sabia de somelier – de șampanie la deschiderea oficială a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2011”. Pe parcursul celorlalte zile ale festivalului, somelierii vor continua să aibă discuții cu vizitatorii, la standurile expozanților din Vrancea.

Lecție de gastronomie cu Antonio de la Danutz SRL

Tot o premieră este și organizarea unei lecții de gastronomie în Piața Teatrului din Focșani. Evenimentul va avea loc în prima zi și va fi susținut de Antonio Passarelli, colegul lui Dan Bittman la emisiunea Danutz SRL. Antonio Passarelli este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din România, a gătit pentru președinții României și vedete de la Hollywood.
În Piața Teatrului va avea loc și concursul Miss Podgoreanca. Cele mai frumoase fete din Vrancea sunt așteptate, până pe data de 28 septembrie 2011, ora 16.00, să trimită un CV și o fotografie la adresa de e-mail: contact@bachus2011.info sau la sediul Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, între orele 10.00 -16.00.
În premieră, la „Bachus 2011” va avea loc o licitație de vinuri vechi oferite de pro-   prietarii cramelor din județ. Cel mai vechi vin scos la licitație este un Merlot din 1968, din podgoria Odobești, oferit de Beciul SRL.

Ambasadori și patroni de restaurante

Printre participanții care au confirmat prezența la Bachus 2011 se numără ambasadorul Macedoniei, Excelența Sa Ljupco Arsovski, secretarul general al Asociației Regiunilor Europene Viticole, Dominique Janin (Franța), Walter Goetz de la Asociația Frăția Vinului din Austria, directorul general al Ministerului Agriculturii din Suedia, Tomas Dahlman. Totodată, din România și-a anunțat prezența patronul Restaurantului Cireșica din Neptun, dar și alți oameni de afaceri, pro-     prietari de lanțuri de magazine, restaurante, etc.
De asemenea, Consiliul Județean Prahova va participa cu un stand al „Drumului Vinului Prahova”, iar Primăria Panciu va avea un stand în care va prezenta „Meșteșugul Vinului”, eveniment de promovare în cadrul proiectului „Tradiție și Spiritualitate Pănceană”.

Vinuri italiene la Bachus 2011

Producătorii de vinuri din Regiunea viticolă Roero, în apropiere de Torino, reuniți în asociația „Enoteca Regionale del Roero” vor participa cu un stand la „Bachus 2011” și vor aduce un vin deosebit la licitația de vinuri vechi. Vinul pentru licitație este din cramele „Barolo Borgogno”, una din companiile prestigioase din Regiunea viticolă Roero, și datează din 1982. Vinul companiei „Barolo Borgogno” este obținut din amestecul de struguri nobili din 5 soiuri, respectiv Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati și San Pietro delle Viole.
Pretul la cramă este de 210 euro iar banii obținuți de aso-ciația din Italia din vânzare vor fi donați Consiliului Județean Vrancea. Organizatorii spun că sticla va fi însoțită de certificat și material informativ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?