Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

APIA verifică ţăranii din zona montană


Câteva mii de țărani vrânceni sunt verificați în această perioadă de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Inspectorii APIA derulează verificarea prin teledetecție a suprafețelor pentru care țăranii vrânceni au cerut subvențiile europene și vor să afle dacă au respectat condițiile de agromediu. Eșantionul de verificare este de 1.790 de fermieri, cu peste 12 mii parcele. Inspectorii verifică caietele de evidență a lucrărilor agricole, obligatorii pentru îndeplinirea condițiilor de agromediu. Este vorba despre lucrările tradiționale precum cositul și transportul fânului de către cei care dețin pășuni.
„Dacă fermierii nu au respectat condițiile de agromediu, atunci trebuie să returneze toți banii pe care    i-au încasat. Mulți fermieri au solicitat, pe lângă subvenția unică pe suprafață, și măsurile de agromediu. Este o verificare efectuată pe un eșantion stabilit și vizează fermierii din zona montană”, a explicat directorul APIA, Octavian Vieru.
Potrivit legislației europene, fiecare fermier, solicitant al plății pentru agromediu, trebuie să țină evidența lucrărilor în fermă prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet în parte. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet pe toată perioada angajamentului, iar în cazul unui control din partea APIA să-l prezinte inspectorilor pe teren. Fermierii trebuie să respecte pe toate parcelele agricole din exploatație Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și cerințele minime privind utilizarea produselor de protecția plantelor și a fertilizanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?