Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Şcoala stă să se dărâme peste elevi


Guvernul pedelist nu a alocat nici până în prezent fonduri pentru reabi-litarea școlii din Urechești, care este veche de 111 ani. Deși primarul comunei, Vasile Danțiș, a făcut numeroase adrese,  reprezentanții autorităților centrale nu au luat seama de ele, chiar dacă la mijloc este vorba despre niște copii care zi de zi trăiesc cu spaima că pereții clădirii s-ar putea prăbuși peste ei. Nici conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea nu s-a arătat mai impresionată de problema copiilor din Urechești. Nu au binevoit nici măcar să meargă în control, pentru a vedea care este situația.

Åžcoala Nr.1 din Urechești se poate prăbuși la un eventual cutremur peste elevi, dar cu toate acestea, Guvernul pedelist condus de Emil Boc nu a alocat nici un ban pentru ca lucrările de reabilitare a acestei unități de învățământ să demareze. Cei peste 200 de copii care învață aici stau cu frica în sân, deoarece în orice moment clădirea veche de mai bine de o sută de ani poate ceda. Un corp al clădirii Åžcolii din Urechești a fost construită în anul 1900, iar un altul o jumătate de secol mai târziu, respectiv prin 1957. De când a fost construit primul corp și până acum, au trecut 111 ani, timp în care clădirea nu a fost consolidată niciodată. Pereții școlii, care stau să cadă din clipă în clipă, sunt îmbibați de igrasie. Clădirea în care funcționează școala nu are temelie solidă din beton, ci din cărămidă, iar apa se infiltrează foarte ușor prin pereți, degradându-i tot mai mult.
În 2008, unitatea de învățământ a intrat într-un proiect de reabilitare, iar va-loarea totală a lucrării a fost stabilită la 1.500.000 lei. La vremea respectivă, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță, doar suma de 80 mii lei pentru lucrări de reabilitare. Banii au ajuns însă doar pentru înlocuirea tâmplăriei vechi cu o alta din aluminiu. De asemenea, au fost schimbate și ușile la clase, care erau foarte vechi. Pro-blemele cele mai urgente nu s-au putut rezolva sub nici o formă cu bruma de bani pe care Guvernul a alocat-o pentru această investiție, ce ar trebui să fie prioritară, având în vedere că este pusă în pericol siguranța copiilor. Aceștia riscă să sfârșească sub dărmături din cauza nepăsării de care dau dovadă guvernanții.

Promisiuni fără acoperire

Primarul comunei Urechești spune că numeroasele sale adrese și-au primit răspuns abia la începutul lunii mai, anul acesta. Atunci, printr-o notă, primarul era informat că Åžcoala cu clasele I-VIII Urechești a fost cuprinsă în lista cu propuneri de finanțare din anul 2011, iar această listă va fi transmisă către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Tot în aceeași adresă se preciza că în funcție de aprobările bugetare, se vor comunica sumele alocate și modalitatea de plată. Toate acestea au rămas însă doar la stadiul de vorbă, pentru că de atunci și până acum nu a mai intervenit nimic nou.
Pentru a urgenta reabilitarea școlii, primarul Vasile Danțiș s-a adresat comisiei pentru învățământ din cadrul Camerei Deputaților. Rămâne de văzut în cât timp Guvernanții vor realiza cât de arzătoare este problema copiilor din Urechești și vor adopta o măsură. „Din 1900 până în prezent, școala nu a beneficiat de nici o lucrare de reabilitare, motiv pentru care școala nu asigură condiții optime pentru desfășurarea unui proces calitativ. Åžcoala nu asigură siguranță elevilor și cadrelor didactice. În vara ce tocmai s-a terminat, am acoperit crăpăturile, dar am făcut într-o parte și cum am terminat, s-a crăpat în alta. În vară, când am fost la Inspectoratul Åžcolar, domnul inspector mi-a promis că va veni personal să vadă care este situația în teren, însă nu a mai venit”, a declarat Vasile Danțiș, primarul comunei Urechești.
Pentru ca situația de la Urechești să fie și mai dramatică, în curtea școlii stă să se dărâme și o magazie, de asemenea veche. Spre nenorocul copiilor, administrația locală nu dispune de fonduri nici pentru dărâmarea ei. Pentru elevi, această anexă șubredă reprezintă un potențial pericol,  având în vedere că oricând se pot desprinde scânduri, care pot răni pe cineva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?