Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

A apărut „Plai Râmnicean“


Primul anuar dedicat uneia dintre cele mai frumoase zone ale Vrancei, Valea Râmnicului, a văzut lumina tiparului. „Plai râmnicean” prezintă în 100 de pagini,  cele mai frumoase lucruri de la Vintileasca la vale, până la Râmnicu Sărat, din județul Buzău.
Inițiativa tipăririi acestui anuar aparține profesorului și publicistului Răzvan Theo Chirac, de la Colegiul Alexandru Vlahuță din Râmnicu Sărat. El a colaborat cu al nostru coleg Aurel Åželaru, care este și profesor de educație fizică și sport la Åžcoala din Bordești, dar și cu profesorii Marian Găloiu de la Dumitrești și Sorin Pantelimon de la Jitia. Anuarul a fost editat cu sprijin financiar din partea Consiliului Local Municipal Râmnicu Sărat. Este alb-negru, dar grafica este deosebită. „Rupt în două de o nedreaptă reformă administrativă, Plaiul Râmnicului a rămas până astăzi puțin cunoscut, cercetat și mai ales promovat. Poate tocmai de aceea, acest ținut sălbatic atrage pe cel ce are răbdare să meargă încet pe valea sărată, să scormonească fundul râpelor în căutarea unor viețuitoare de altădată, să urce pe câte-o măgură de unde să-și rotească de jur-împrejur privirea, să admire portul străvechi al oamenilor de la munte și arhitectura tradițională, ori să intre cu sfială într-unul dintre schiturile medievale înșirate de-a lungul văii”, a precizat Răzvan Theo Chirac.
Din păcate, numărul de exemplare tipărite este destul de mic, din lipsă de fonduri. „Pe noi, cei de la «Plai Râmnicean», Valea Râmnicului ne ispitește în orice anotimp. Găsim cu ușurință motive pentru a urca la obârșiile râului, în satele adăpostite în ulucul depresionar subcarpatic, acolo unde mocanii sunt întotdeauna bucuroși de oaspeți și unde ochiul neastâmpărat al iubitorului de natură află aspecte nebănuite”, a precizat Marian Găloiu.
Potrivit lui Aurel Åželaru, lucrarea nu este una științifică, nici o monografie.   

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?