Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Riscul de nerambursare a creditului rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar


Riscul de credit rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar în perspectivă presiunea asupra calității activelor bancare va scădea, în contextul consolidării treptate a creșterii economice și al întăririi gestiunii riscurilor la nivelul băncilor, potrivit BNR.
„Alte provocări pentru perioada următoare au în vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta în cazul unor evoluții adverse pe piețele internaționale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a încetinirii semnificative a creșterii economice în economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi și îmbunătățirea instrumentarului de intervenție rapidă în cazul instituțiilor de credit aflate potențial în dificultate”, se arată într-un comunicat al BNR privind lansarea „Raportul asupra stabilității financiare”.

Potivit Băncii Naționale a României, această situație necesită continuarea eforturilor pentru menținerea solvabilității, provizionării și lichidității la niveluri adecvate, precum și adoptarea de noi măsuri prudențiale. Totodată, componentele nebancare ale sistemului financiar – sectorul asigurărilor, al fondurilor de pensii, al institu-țiilor financiare nebancare și cel al pieței de capital – au avut o evoluție mixtă în anul 2010 și în prima parte a acestui an, dar riscul sistemic s-a menținut la un nivel scăzut.

Sistemele de plăți și sistemele de decontare a ope-rațiunilor cu instrumente financiare nu s-au confruntat cu probleme deosebite, datorită măsurilor adoptate de banca centrală în scopul limitării riscurilor asociate funcționării acestora, se mai arată în comunicat.
În ceea ce privește situația macroeconomică a României, BNR arată că aceasta s-a îmbunătățit în perioada analizată, iar noul acord de finanțare de tip preventiv încheiat în anul 2011 cu Uniunea Europeană, FMI și Banca Mondială, alături de angajamentele autorităților asumate în cadrul programelor naționale, constituie ancore pentru menținerea stabilității financiare și continuarea reformelor structurale în scopul impulsionării potențialului de creștere economică.
Riscurile la adresa sectorului bancar au fost gestionate corespunzător, prin eforturile proprii ale instituțiilor de credit, materializate în consolidarea nivelurilor de sol-vabilitate, provizioane și lichiditate.
„Banca Națională a României și-a continuat și diversificat politica macroprudențială prudentă, prin asigurarea punctuală de lichiditate, solicitarea proactivă de capitaluri, supravegherea atentă a băncilor și îmbunătățirea cadrului de reglementare”, se mai arată în comunicat.

Rezultatele celui mai recent exercițiu de testare a rezistenței băncilor la șocuri economice realizat de către BNR arată că, în situația puțin probabilă în care scenariul advers luat în consi-derare s-ar materializa, indicatorul de solvabilitate și rata fondurilor proprii de nivel 1 rămân la niveluri superioare cerințelor minime prudențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?