Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Fitomedicina


Medicamentele pe bază de plante sunt folosite în toate culturile și civilizațiile, acestea jucând un rol cheie și în sistemele mo-derne de sănătate. În cea mai mare parte a țărilor în curs de dezvoltare, metodele indigene de tratare a unor boli pe bază de plante fac parte dintr-o anume cultură, fiind o metoda principală de tratament. De multe ori plantele sunt singura sursă de sănătate în momente critice.

În mediul rural, plantele medicinale și aromatice au fost mereu cea mai importantă sursă ce a facilitat îngrijirea sănătății. Multe medicamente convenționale provin din prelucrarea plantelor. Cu un secol în urmă, cele mai multe medicamente au avut efectele dorite datorită plantelor. De exemplu, aspirina este extrasă din coajă de salcie. Producerea medicamentelor prin prelucrarea plantelor continuă și astăzi. În prezent, herbalismul chinez este cea mai veche tradiție dintre toate obiceiurile vechi și are la bază folosirea plantelor pentru a vindeca anumite afecțiuni. Acesta se bazează pe conceptele de Yin și Yang și folosesc energia Qi. Ierburile chinezești au calități atribuite, cum sunt „răcire’ (Yin) sau „stimulare” (Yang) și sunt utilizate deseori în combinație, în funcție de deficiențele sau excesele acestor calități în simptomele pacienților. Herbalismul modern de Vest subliniază efectele plantelor în funcție de organismul fiecăruia dintre noi.
Medicamentele din plante mai fac parte din medi-cina botanică ori fitomedicină, două categorii ce fac referire la utilizarea unor semințe de plante, fructe de pădure, rădăcini, frunze, scoarță de copac sau flori, în scopuri medicinale. Practicat de mult timp alături de medicina convențională, herbalismul a devenit un mod principal prin care se tratează anumite boli, după ani de studii clinice și teste care au dovedit că ierburile sunt adesea mai eficiente decât produsele chimice constituite în pastilele din farmacii. În ultima vreme, folosirea suplimentelor pe bază de plante pentru scopuri medicinale a crescut vizibil. Aceste ierburi conțin multe ingrediente care lucrează împreună pentru a produce efectul medicinal dorit. Astfel, printre plantele medicinale utilizate cel mai des se numără: Echinacea, sunătoarea, ginkgo, usturoiul, ginsengul și ciuboțica-cucului.
Pentru a consolida eficiența și acțiunile sinergice și pentru a reduce toxicitatea sunt folosite combinații din mai multe plante.
 Medicația pe bază de plante tratează multe afec-țiuni precum astmul, eczemele, sindromul premenstrual, artrita reumatoida, migrena, simptome ale menopauzei, oboseala cronică, etc. Înainte de a consuma suplimente din plante, asigurați-vă că nu sunteți alergic la anumite substanțe și consultați-vă medicul de familie pentru a afla o părere autorizată în ceea ce vă privește.

Sunătoarea cu efecte antidepresive

Ginkgo (Ginkgo biloba) îmbunătățește gradul de conștientizare, hotărâre, precum și funcția socială, în cazul persoanelor care suferă de boala Alzheimer și demență. Valeriana (Valeriana officinalis) este cunoscută pentru calitățile sale de a provoca somnolență, cu avantajul suplimentar că nu are efecte de mahmureală asupra organismului.
Preparatele din Echinacea (Echinacea purpurea și alte specii de Echinacea) contribuie la îmbunătățirea naturală a imunității corpului. Este unul dintre produsele pe bază de plante cel mai frecvent utilizate deoarece s-a demonstrat că tratamentele cu extracte din această plantă au condus la micșorarea procentului de răceli comune cu 58%.
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este bine cunoscută pentru efectele sale antidepresive. Kava kava (Piper methysticum) a devenit populară ca un tratament pentru anxietate. Saw Palmetto (Serenoa repens) este o plantă utilizată pentru tratamentul hiperplaziei benigne de prostată. Hiperplazia este o creștere excesivă a unui țesut din cauza înmulțirii rapide a celulelor.
Folosite într-un mod corect, plantele medicinale sunt considerate a fi mai sigure decât medicamentele convenționale. Este importantă consultarea medicului în prealabil, întrucât unele medicamente convenționale pot interacționa cu produsele pe bază de plante și pot provoca reacții alergice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?