Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Autorităţile locale, lăsate fără bani pentru cofinanţarea proiectelor


Autoritățile locale vor primi mai puțini bani în 2012 față de anul 2011, iar derularea proiectelor care necesită cofinanțare este pusă sub semnul întrebării. Dezvoltarea locali-tăților va fi complet stopată iar vinovat de această situație este Guvernul Boc. Consiliul Județean a aprobat, vineri, proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administratiov teritoriale a sumelor reprezentând TVA pentru echilibrarea bugetelor locale și a sumelor din cotele din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 și estimările pe anii 2013-2015.
La repartizarea sumelor s-a ținut cont de criteriile de repartizare utilizate de Ministerul Finanțelor, respectiv suprafața localităților, numărul populației și capacitatea financiară. Suma alocată celor 73 de localități din  Vrancea este cu mult mai mică față de cea alocată anul acesta sau în 2010.
„Din centralizarea datelor a rezultat că unitățile administrativ-teritoriale au solicitat în 2012 suma totală de 534, 4 milioane lei, în timp ce suma alocată de Ministerul Finanțelor este de doar 19, 5 mi-lioane de lei. De asemenea, menționăm că suma alocată de MF este cu mult mai mică față de anii 2010 când a fost alocată suma de 35 milioane lei și față de anul 2011 când a fost alocată suma de 34,9 milioane lei”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre. Sumele înscrise pe fiecare localitate vor fi incluse în proiectul de buget pe anul 2012 și estimările pentru perioada 2013-2015.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Diaconu, a declarat că sumele propuse a fi alocate sunt „alarmant de mici” ceea ce va face ca primăriile să nu mai poată cofinanța proiectele pe care le au în derulare. „Alarmant este faptul că sumele cu care ar trebui să contribuie autoritățile locale la proiecte este mai mică, față de ce au primit în 2011, cu 55 %. Este o situație inversă față de ceea ce ar trebui să fie normal. Atragerea fondurilor europene necesită o creștere a sumelor cu care vin și autoritățile locale. Vom comunica ministerelor că nu se poate face dezvoltare la nivel local în acest fel”, a precizat vicepreședintele Mircea Diaconu.
Aceeași poziție a avut-o și consilierul liberal, Eduard Lambrino, care a arătat că micșorarea sumelor alocate prin bugetul de stat ar trebui să ducă și la schimbarea prognozelor și a strategiilor de dezvoltare a autorităților locale. „Fără dezvoltare nu va putea să crească nivelul de trai a populației”, a afirmat deputatul Eduard Lambrino.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?