Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Schelă de câteva tone montată pe acoperişul firav al unui magazin


Anveloparea blocurilor dă bătăi de cap atât constructorilor cât și instituțiilor publice deconcentrate. Pe Bulevardul Unirii au început, în urmă cu două săptămâni, lucrări de anvelopare la un bloc cu 10 etaje din apropierea fostului supermarket G market. Schela necesară pentru derularea lucrărilor a fost montată pe acoperișul unei drogherii care risca să se prăbușească în orice moment. Inițial, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea, Eliza Botezatu, a susținut că sistarea lucrării este de competența Inspectoratului General de Stat în Construcții (IGSIC) Vrancea. Nu de aceeași părere a fost directorul IGSIC, Dragoș Micu. În cele din urmă lucrările au fost sistate de ITM.

Focșănenii aproape că nu mai cred în puterea autorităților de a lua decizii pentru protejarea muncitorilor, a angajaților și a spațiilor comerciale. Ioan Haraba-giu, din Focșani, deține un spațiu comercial pe Bulevardul Unirii, lângă fostul supermarket G market. Aici, în urmă cu câțiva ani și-a deschis o Drogherie unde are câțiva angajați. Aceștia din urmă trăiau cu spaimă fiecare oră de lucru din cauza schelei montate pe acoperișul Drogheriei. În interiorul farmaciei plafonul s-a curbat iar pe alocuri puteau fi observate urme de infiltrații. Harabagiu susține că structura de rezistență a spa-țiului comercial nu suportă greutatea de câteva tone a schelei și că în orice moment se putea întâmpla un accident. „Lucrările au fost demarate fără autorizație de construcție. Schela a fost montată pe acoperișul meu care nu poate susține asemenea greutate. Mi-am instruit angajații ca în cazul în care văd că se lasă plafonul și mai tare să intre în bloc, nu să iasă afară pentru că se poate întâmpla un accident. Deja s-a infiltrat apă în plafon și s-a lăsat foarte mult”, ne-a spus Ioan Harabagiu. El este nemulțumit de faptul că muncitorii firmei de construcții Babylon Construct și-au făcut organizarea de șantier chiar pe acoperișul lui. „Orice lucru care cădea de sus ne dădea emoții în magazin. Clienții care veneau se și speriau”, ne-a declarat una dintre vânzătoare. Ioan Harabagiu este hotărât ca la finele lucrării să cheme o societate care să-i facă o expertiză, o firmă care să-i remedieze toate stricăciunile provocate și devizul să fie achitat de Babylon Construct. „Când va fi încheiată lucrarea voi chema o firmă și la cât se va ridica devizul, administratorul societății de construcții, să plătească”, susține agentul economic păgubit. De asemenea, Harabagiu spune că teama de a se dărâma schela i-a fost alimentată și de faptul că la lucrările din lateralul blocului, schela s-a prăbușit.

Chiar și constructorul recunoaște pagubele

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea și Inspectoratul General de Stat în Construcții aruncă vina de pe o instituție pe alta. Dacă ITM ne-a spus inițial că sistarea lucrărilor în astfel de cazuri poate fi făcută doar de IGSIC, IGSIC susține că nu are legătură cu schelele. De asemenea, ITM nu a găsit deficiențe la ancorarea schelei, însă în cele din urmă a oprit activitatea firmei de construcții. „Am decis oprirea activității până la remedierea deficiențelor. Am întâlnit lipsa unor scări de acces și a unor podine de lucru. Din punctul de vedere al ancorării schelei nu sunt probleme. Schela nu se sprijină pe magazin”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM, Eliza Botezatu. Ea este contrazisă de directorul IGSIC, Dragoș Micu, și de echipa care a fost trimisă la fața locului. „Am trimis o echipă la fața locului. Vom vedea în raport constatările făcute. Telefonic am luat legătura cu echipa și mi-au confirmat că proprietatea este afectată”, ne-a declarat Dragoș Micu. Chiar și administratorul Babylon Construct, Răzvan Coman, recunoaște că a produs pagube magazinului de sub schelă. El a intrat în Drogheria cu pricina și a văzut cu ochii săi cum s-a lăsat tavanul și sunt urme de infiltrații. De asemenea, după sistarea activității le-a pus în vedere muncitorilor săi să curețe ulucele spațiului comercial plin de moloz. „Când am venit aici am discutat cu proprietarul și am convenit ca să repar tot ceea ce stric. Acum nu înțeleg de ce a făcut plângeri pe la ITM și IGSIC. Nu aveam cum să pun schela doar pe structura de rezistență a blocului pentru că e destul de subțire balconul în acel loc. Eu nu vreau să mă cert cu nimeni, vreau să muncesc, să-mi văd de treaba mea”, ne-a spus Răzvan Coman. Pentru neregulile întâlnire de ITM la fața locului, inspectorul șef, ne-a declarat că firma de construcții va fi sancționată cu amendă contravențională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?