Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Pericol de incendii în şcoli!


În urma activităților preventive efectuate la unitățile de învățământ din județ, de la începutul anului și până în prezent au fost controlate 314 astfel de instituții, dintre care 3 facultăți, 21 licee, 170 școli și 118 grădinițe. Pe timpul controalelor au fost constatate 866 deficiențe dintre care 279 au fost soluționate cu ocazia controalelor. Trei unități de învățământ au fost sancțio-nate cu amenzi în cuantum total de 2000 lei. Pompierii spun că printre principalele deficiențe constatate se numără lipsa autorizației de securitate la incendiu, lipsa mijloacelor de primă intervenție, respectiv stingătoare, dar și faptul că o parte dintre stingătoare nu au fost verificate periodic, conform normelor în vigoare.
Probleme sunt și la elementele și materialele combustibile din alcătuirea podurilor care nu sunt ignifugate, nu există un loc stabilit și amenajat în scopul eva-cuării cenușii după stingerea resturilor de jar, iar instalația de hidranți interiori nu este menținută în bună stare de funcționare.

Angajații, iresponsabili

Persoana cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor nu prezintă conducerii, semestrial sau ori de câte ori situația impune, rapoarte de evaluare a capa-cității de apărare împotriva incendiilor, nu a fost întocmit planul de intervenție în caz de incendiu și condițiile pentru aplicarea acestuia în orice moment și nu s-au realizat o serie de măsuri tehnico-organizatorice privind organizarea apărării împotriva incendiilor, prin neinstruirea periodică a salariaților privind cunoașterea și respectarea instrucțiunilor de lucru, a regulilor și măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor specifice acti-vităților curente, precum și a celor care trebuie respectate pe timpul executării lucrărilor periculoase. Alte nereguli constatate fac referire la faptul că nu s-au stabilit prin dispoziții scrise reglementarea fumatului în cadrul instituțiilor de învățământ, nu s-au stabilit prin document scris modul de executare a lucrărilor cu foc deschis, iar planurile de eva-cuare a persoanelor în caz de incendiu nu sunt întocmite.

Amenzi și avertismente

Pompierii mai spun că unitățile școlare, nu sunt prevăzute cu sisteme acustice de alarmare a personalului în cazul producerii unei situații de urgență, dar și că se  folosește focul deschis pentru arderea resturilor vegetale și a deșeurilor combustibile la distanțe necorespunzătoare față de construcții. Totodată,  exploatarea centralelor termice se efectuează de personal care nu este calificat și instruit iar la sobele cu acumulare de căldură nu s-a asigurat verificarea, repararea și curățarea în amănunt, atât a coșurilor de eva-cuare a fumului cât și a sobelor. „Pe timpul controalelor s-au aplicat 41 sancțiuni contravenționale dintre care 3 amenzi contravenționale în cuantum de      2000 lei și 38 avertismente. Cu ocazia acestor controale s-au desfășurat și activități de informare, distribuindu-se materialele din cadrul campaniei naționale inițiate de IGSU „O casa sigură, o viață în plus – respectați măsurile de prevenire”, a precizat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. De asemenea, au fost susținute ore de pregătire cu preșcolarii și elevii școlilor. La începutul anului școlar va avea loc convocarea de pregătire a directorilor instituțiilor de învățământ din județul Vrancea, ocazie cu care aceștia vor fi instruiți cu privire la atribuțiile pe care le au pe linia situațiilor de urgență. Totodată, se va organiza convocarea de instruire a perso-nalului desemnat cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor de la institu-țiile de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?