Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Păduri „rase“ de zilieri


În perioada 28 august – 2 septembrie a.c., polițiștii cu atribuții pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, împreună cu specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor au acționat pentru prevenirea și comba-terea tăierilor ilegale de arbori din păduri și a faptelor ilegale din circulația, depozitarea, prelucrarea și comercializarea materialului lemons.
Polițiștii din cadrul IPJ Vrancea, Serviciul de Ordine Publică – Biroul pentru Combaterea Delictelor Silvice,          l-au identificat pe administratorul unei societăți comerciale din Reghiu, cu obiect de activitate exploatarea mate-rialului lemnos, și pe un consilier din cadrul unei instituții cu atribuții de îndrumare și control în domeniul silvic din Focșani, respectiv ITRSV, suspectați că au tăiat arbori fără drept din suprafețele de pădure proprietate privată, de pe raza comunei Soveja, județul Vrancea.
În urma cercetărilor efec-tuate s-a stabilit că unul dintre suspecți a cumpărat mai multe suprafețe de teren cu vegetație forestieră pe raza comunei Soveja, precum și masă lemnoasă pe picior și a solicitat la Ocolul Silvic Soveja punerea în valoare de arbori. Marcarea arborilor s-a realizat fără a se respecta prevederile legale, fiind puși în valoare arborii, deși nu existau contracte de prestări servicii încheiate între proprietarii terenurilor și Ocolul Silvic Soveja, iar reprezentantul acestei unități silvice nu avea delegație pentru această unitate amenajistică.
S-a constatat că au fost tă-iați ilegal 669 arbori, cu un volum de peste 1.400 metri cubi și o valoare de aproximativ 580.000 de lei.
Din cercetări a rezultat că exploatarea de masă lemnoasă, în speță tăierea arborilor marcați cât și nemarcați, s-a realizat de către o echipă de muncitori zilieri, coordonată de către cei doi suspecți, persoane care au participat și la punerea în valoare a arborilor în suprafețele respective, alături de personal silvic din cadrul Ocolului Silvic Soveja.
Totodată, s-a constatat că administratorul societății comerciale nu a înregistrat în evidențele contabile ale firmei activitățile de exploatare și valorificare a masei lemnoase, prejudiciind bugetul de stat. Acesta este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori și evaziune fiscal, Tribunalul Vrancea emițând un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, pe numele său. Joia trecută, administratorul so-cietății din Reghiu a fost pus în libertate de către magistrații Curții de Apel Galați. Aceștia au decis ca pro-punerea de arestare preventivă să fie rejudecată la Tribunalul Vrancea. Cercetările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a acti-vității infracționale în cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?