Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Copilul plin de purici şi vânătăi, bunica beată


Locuitorii comunei Vintileasca au fost, ieri, martori la preluarea unui copil, în vârstă de cinci ani, de către instituțiile statului. În timp ce copilul era plin de vânătăi în zona feselor, nespălat și plin de purici, bunica acestuia, Rada Tăciuleț dormea pe iarbă lângă cotețul porcilor, în stare avansată de ebrietate. Vecinii spun că nu este prima dată când bunica celui mic, împreună cu concubinul acesteia, Păun Moldoveanu, se îmbată și uită de soarta copilului. M.T. a fost preluat de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea în regim de urgență și în prezent beneficiază de măsuri de protecție.

Unii tineri își doresc din tot sufletul un copil, iar atunci când îl dobândesc își dau tot interesul ca cel mic să aibă tot ce îi trebuie. Alții îl părăsesc, îl lasă în grija bunicilor care îi neglijează și, în cele din urmă, minorii ajung în sistemul de protecție al statului. La fel s-a întâmplat și cu M. T., în vârstă de cinci ani, din Vintileasca. Copilul prezenta vânătăi în urma loviturilor, era nesupravegheat, plin de purici și cu hainele nespălate. În acest timp, bunica, toropită de vapori de alcool, dormea pe iarbă, lângă cotețul porcilor. Nici concubinul acesteia, care locuiește fără forme legale în Vintileasca, nu era mai limpede. Păun Moldoveanu sforăia și el în casă, fără că cineva să-i acorde atenție celui mic. Mama copilului, Verginica Tăciuleț, nu s-a sinchisit nici măcar să se intereseze de soarta băiețelului, fiind recăsătorită și având un alt copil în comuna Nereju. Aceasta l-a părăsit pe cel mic în urmă cu câțiva ani și a plecat în comuna Nereju unde s-a recasătorit și are un alt copil în vîrstă de doi ani. Vecinii au auzit țipetele micuțului încă de dimineață și au anunțat primăria din comună, Poliția și DGASPC. „În jurul orelor 7.30  am auzit țipete de copil din casa Radei Tăciuleț. Bunica îl bătea pe M.T. în vârstă de cinci ani. M-am adresat Poliției din Vintileasca și Primăriei. La venirea poliției, copilul era plecat prin vecini la un unchi, Ion Colniceanu, căruia M.T. îi spărsese o magazie cu o zi înainte împreună cu alți copii de unde au luat o drujbă și s-au jucat cu ea. Se pare că acesta ar fi motivul pentru care copilul era bătut de bunică. Cel mic avea purici și arăta într-un hal fără de hal. După ce au venit cei de la Protecția Copilului, Rada Tăciuleț și cu Păun Moldoveanu au fost agitați toată noaptea, ea fiind într-o stare foarte avansată de ebrietate. Nici măcar șeful de post nu a putut să-i ia o declarație și a promis că o să o ducă la dezalcoolizare”, ne-a declarat Aurel C. din Vintileasca, vecinul bunicii copilului.

Copilul are vânătăi și o ușoară întârziere în limbajul expresiv

Faptele sunt confirmate și de Serviciul de Intervenții în Regim de Urgență din cadrul DGASPC Vrancea care au preluat copilul și în prezent acesta beneficiază de servicii de protecție. „Am primit o sesizare din partea unei persoane care a relatat o stare de risc în cazul unui copil din Vintileasca. Am luat legătura cu autoritățile din comună care au format o comisie de constatare și, în baza raportului acesteia,   ne-am deplasat la fața locului. Într-adevăr, copilul avea mici echimoze și excoriații la nivelul feselor și un aspect neîngrijit. La momentul deplasării, bunica era sub influența băuturilor alcoolice și dormea pe iarbă, lângă cotețul de porci. Copilul a fost preluat și în prezent beneficiază de măsuri de protecție în cadrul Plasamentului în Regim de Urgență al DGASPC”, ne-a declarat Anca Candrea, șeful Serviciului de Intervenții în Regim de Urgență. Conform raportului medicului din cadrul Direcției, copilul s-a dezvoltat fizic normal, însă există o ușoară întârziere în limbajul expresiv. „Copilul percepe o imagine deformată a familiei. Există riscul ca atunci când va deveni adult să preia și să manifeste același comportament, să aibă complexe de inferioritate și probleme de socializare. De asemenea, există riscul să nu-și poată întemeia o familie din cauza faptului că el nu a beneficiat de relații cu părinții”, ne-a mai spus Anca Candrea. După plecarea autorităților, cei doi „iubiți” alcoolizați au făcut tărăboi. „Toată noaptea, Rada împreu-nă cu concubinul a făcut scandal. Mi-au dat roată la casă și se auzeau zgomote de la ei”, ne-a mai spus Aurel C. În continuare, cel mic, cu toate că este înscris la grădiniță, va rămâne sub protecția instituțiilor statului, iar cei care vor hotărî soarta acestuia vor fi judecătorii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?