Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Ocolul Silvic Privat va funcţiona ca orice ocol silvic autorizat


În cel mult două săptămâni, pădurarii de la noul Ocol Silvic Privat de la Fitionești vor putea marca primii arbori, a anunțat ieri după-amiază, la o întrunire cu proprietarii de păduri din localitate, primarul Iordache Cazacu. Acesta a adăugat că autorizația pentru marcare se află deja la ITRSV Focașni, urmând a fi semnată de inspectorul șef Alexandru Lefter. „Mai rămâne de rezolvat problema ciocanelor de marcat, dar și pe acestea le vom primi în câteva zile”, a precizat edilul.
Iordache Cazacu a mai ținut să-i informeze pe săteni în ce mod își va desfășura activitatea ocolul silvic privat, ce drepturi și obligații vor avea din momentul în care vor semna contractul cu acesta. „Ocolul Sivic Privat din Fitionești va funcționa la fel ca toate celelalte ocoale auto-rizate din țară. Ca și până acum, aveți dreptul să tăiați și să transportați arborii numai după ce veți avea documente legale. La fel, veți putea să vindeți lemnul cui vreți, dar trebuie să justificați cantitatea, altfel veți fi suspectați de furt”, a precizat el.
Iordache Cazacu a mai anunțat că nici în privința marcării arborilor nu vor fi schimbări, în sensul că aceasta se va realiza după un program prestabilit. „Dacă vor fi 30 de oameni care au solicitat marcarea, se înțelege că procedura nu va putea fi efectuată de un singur brigadier. Dar avem un inginer, un șef de acolo, care și ei se pot deplasa fără nicio problemă în teren”, a spus acesta. Iordache Cazacu a insistat și asupra modului în care va trebui transportată masa lemnoasă din pădure, deoarece, în lipsa formelor legale, ar putea avea drept consecință întocmirea unui dosar penal.  „Niciun arbore nu va mai fi marcat dacă proprietarul nu e de față. Iar cine se va preta la șpagă pentru așa ceva, va fi dat pe mâna Parchetului”, a avertizat primarul. Tot la întrunirea de ieri, Iordache Cazacu a mai anunțat că, având acordul ITRSV în acest sens, proprietarii de păduri care au semnat deja un contract de administrare și pază cu Ocolul Silvic Panciu, îl pot rezilia la Fitionești, iar taxa de administrare va fi de 50 de lei/ha, inclusiv cu TVA. Nu în ultimul rând, primarul Cazacu a mai afirmat că, la mijlocul acestei săptămâni, se vor obține și documentele privind amenajamentele forestiere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?