Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Producţia de struguri, la jumătate faţă de 2010


Recolta de struguri din acest an nu va depăși 7.000 de kilograme la hectar, estimează reprezentanții podgorenilor vrânceni. Motivele producției mici sunt înghețul din această iarnă, dar și grindina din ultimele luni. Cele mai mici recolte vor fi înregistrate în zona podgoriei Cotești, dar și la Jariștea, Urechești, Popești.

Producătorii de struguri spun că producția de struguri din acest an va fi mult mai mică față de anul trecut. De vină sunt condițiile meteo din acest an. Înghețul din această iarnă și grindina care a lovit în luna iulie au redus cu aproape 50% producția de struguri estimată pentru această toamnă. Președintele Federației Viticultorul, Manole Toader, spune că, într-un an normal se putea ajunge până la 10-12 kilograme de struguri la hectar.
„Producția la hectar va fi de circa 6-6.500 kilograme. Nu e o producție prea grozavă. Deocamdată calitatea strugurilor este bună, au început să acumuleze zahăr. Dacă nu era înghețul și căderile de grindină poate se ajungea la producții de 10-12.000 kilograme la hectar”, a afirmat Manole Toader, președintele Federației Viticultorul.
Grindina din iulie a afectat suprafețe de vie importante din Cotești, Jariștea, Popești, Urechești, Bordești, Dumbrăveni. Statistica autorităților locale arată că peste mii de hectare de vie au avut de suferit din cauza grindinei. Reprezentanții Camerei Agricole Vrancea au avertizat imediat după producerea fenomenelor că viticultorii trebuie să urgenteze lucrările de întreținere, respectiv stropitul, pentru a salva via de mucegai. „Via trebuie tratată imediat cu substanță de bază sulfat de cupru sau alte produse folosite pentru a cicatriza rănile provocate de grindină. Rănile provocate strugurilor sunt o sursă pentru producerea de mucegai, iar dacă nu se intervine, nu se cicatrizează rănile provocate coardelor atunci va fi afectată și producția de anul viitor”, avertizau reprezentanții Camerei Agricole Vrancea.

Chiar dacă unii producători au investit sume mari în întreținerea viilor, chiar și 100 milioane lei vechi/hectar, multe parcele de vie au fost afectate de bolile care apar în urma căderilor de grindină. „Dacă o parcelă a fost afectată atunci bolile se răspândesc și au de suferit și ceilalți viticultori. Recolta de struguri va fi mult mai mică decât ne așteptam și față de anul trecut”, a explicat Emil Cîrjan, președintele Asociației Profesionale „Regina Viilor” din Cîndești.

Pe lista plantațiilor de vie afectate de înghețul din această iarnă se numără cele din zonele Jariștea, Å¢ifești, Bolotești, Urechești. Pierderile a fost și de peste 50% din cauza temperaturilor scăzute. Gerul a afectat mugurii și, practic, a compromis recolta pentru acest an. De exemplu, în zona Jariștea, cele mai mari pagube au fost produse la plantațiile din punctele Drumul Mierlii și Åžoseaua Vrancei. Aici recolta de struguri din soiul Chasselas a fost compromisă în totalitate, iar la Fetească Regală și Aligote sunt pagube de 50-80%. „Au fost afectate mai ales viile din zona de șes și, în special, cele care au avut de suferit anul trecut din cauza manei sau făinarei”, ne-a declarat Mariana Botea, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?