Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Biden: SUA nu vor intra niciodată în incapacitate de plată


Statele Unite nu vor intra niciodată în incapacitate de plată, a declarat duminică vicepreședintele american Joe Biden, la sfârșitul unei vizite în China, în care discuțiile au fost dominate de pro-blema datoriilor SUA și soliditatea economiei mondiale. „SUA nu au fost și nu vor fi vreodată în incapacitatea de  a-și plăti datoriile”, a asigurat oficialul american, la trei săptămâni după ce un acord in extremis din Congres a permis majorarea plafonului de îndatorare al țării și evitarea intrării în încetare de plăți.
În timpul unei vizite de cinci zile, Biden a încercat să îi convingă pe liderii chinezi în privința rezistenței economiei americane și a solidității titlurilor de Trezorerie, în care autoritățile de la Beijing au investit 1.170 de miliarde de dolari. În pofida dificultăților actuale, Statele Unite rămân cea mai pună opțiune pentru investiții, a arătat oficialul american. China s-a arătat extrem de neliniștită după retrogradarea ratingului SUA de către agenția Standard&Poor’s, iar presa oficială a cerut Statelor Unite să nu mai trăiască peste posibilități. Liderii chinezi au avut însă o atitudine conciliantă față de Biden. El a adăugat că are încredere că SUA vor depăși dificultățile, iar economia va fi readusă la o creștere sănătoasă. Discuțiile s-au referit totodată și la chestiuni politice, precum respectarea drepturilor omului în China și programele nucleare iranian și nord-coreean.
Biden a cerut părții chineze să dea un mesaj clar liderilor iranieni să își respecte obligațiile internaționale și și-a exprimat îngrijorarea referitoare la programul nuclear din Coreea de Nord. Cele două țări sunt aliate ale Chinei. Biden, aflat în prima sa vizită în China în calitate de vicepreședinte, va merge luni în Mongolia și apoi în Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?