Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Proprietăţile medicinale ale trifoiului


Trifoiul aparține fa-miliei Fabaceae, se găsește în Europa, Asia Centrală, Africa de Nord, Australia și deși puțini știu acesta poate fi întrebuințat ca plantă medicinală.
Există, de asemenea, două tipuri de trifoi: trifoi alb și trifoi roșu. Trifoiul alb (Trifolium repens) este o plantă erbacee mică, perena, iar tulpina sa crește la nivelul solului. Frunzele sale sunt trifoliate, uneori cu pete albe sau o pată de culoare mai întunecată. Florile acestuia au culoarea albă sau sunt ușor roz ori aduc spre o nuanță mai închisă de maro. Tulpina, frunzele și florile au proprietăți medicinale. Trifoiul roșu (Trifolium pratense) are, în special, componente bioactive: calciu, lecitină, crom, magneziu, potasiu, siliciu, vitaminele A, E, C, B2 și B3. Acesta este considerat a fi una dintre cele mai bogate surse de izoflavon.
Trifoiul roșu este utilizat pentru detoxifierea sângelui. Infuzia de trifoi roșu se obține prin adăugarea unei lingurițe de trifoi uscat și a uneia de mentă la 200 de mililitri de apă fiartă. Această rețetă este recomandată pentru ameliorarea congestiei, durerilor la nivelul pieptului, pentru răceală și gripă. Studiile efectuate până în prezent au dovedit că trifoiul poate opri dezvoltarea celulelor maligne ale cancerului de sân. În plus, această plantă poate diminua riscul cancerului limfa-tic sau ovarian.
Este util și în cazuri de gută, pentru scăderea concentrației de acid uric. Este un bun expectorant, are proprietatea de a calma spasmele bronhiilor, tusea convulsivă și tusea la copii. Este anti-astmatic. Reduce simptomele afecțiunilor, cum ar fi sifilisul, sti-mulează secreția biliară și creează o stare de relaxare a mușchilor. Trifoiul mai decongestionează glandele salivare, vindecă durerile cauzate de artrită și diminuează inflamațiile oculare. De asemenea, are un efect relaxant asupra sistemului nervos și contribuie la dezvoltarea abilităților de comunicare. În cazul tuberculozei reduce inflamațiile ganglionare, la menopauză și premenopauză ameliorează stările depresive și palpitațiile. Este folosit în uz extern pentru tratarea acneei, psoriazisului, eczemelor, înțepăturilor provocate de insecte, abceselor sau ulcerațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?