Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Cursuri de calificare gratuite pentru femeile din mediul rural


Femeile din mediul rural au, începând de ieri, posibilitatea calificării sau recalificării în meserii ca bucătar, coafor, lucrător în comerț, manichiurist-pedichiurist și îngrijitori bătrâni la domiciliu. Asociația Femeilor și Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) a lansat ieri, la Centrul de Suport din comuna Vârteșcoiu, proiectul „Combaterea discriminării și creșterea potențialului de angajare a femeilor din mediul rural”.

Femeile de la sate vor avea șansa să își găsească mai ușor un loc de muncă după ce vor absolvi unul din cursurile derulate de AFFMR în colaborare cu CR. Ieri, în comuna Vârteșcoiu, la Centrul Suport identificat de Crucea Roșie, a fost lansat un program de cursuri de calificare și recalificare derulate gratuit pentru femeile din județele Vrancea, Vaslui și Galați. Alte trei centre similare stau la dispoziția femeilor din mediul rural din județele Iași, Cluj, Sibiu și Mureș. Primele trei beneficiare ale proiectului au fost prezent la deschidere și au lăudat inițiativa AFFMR. „Ne bucurăm că se oferă cursuri gratuite la noi în comună mai ales că putem lua legătura și cu angajatorii. Vrem și noi femeile de la sat să fim mai puternice. Vreau să le mulțumesc celor care au muncit pentru ca noi să putem merge la aceste cursuri. Pentru o calificare recunoscută se merită. Cu siguranță vom avea ce învăța în aceste luni de pregătire”, a declarat Anișoara Dârloman, înscrisă la cursul de calificare ca lucrător în comerț. De asemenea, Veronica Pricopie a mulțumit organizatorilor pentru șansa oferită. „Am ales cursul pentru îngrijitor bătrîni. Mă încântă faptul că sunt gratuite și recunoscute cursurile și nici nu trebuie să plătesc transport”, a spus Veronica Pricopie. La fel de încântată a fost și Daniela Catană, din comună, care a aplicat pentru un curs de bucătar. „Chiar îmi place să gătesc, mai ales când am ce. Cursul pentru mine este pentru o perioadă nedeterminată. Poate găsesc un loc de muncă pe viitor și o să mă pot angaja ca ospătar. Vă mulțumim și poate o să putem să fim și noi vreodată de ajutor”, a spus Daniela Catană. Centrul Suport din Vârteșcoiu oferă gratuit, pentru femeile din mediul rural, și consiliere individuală privind cariera, sfaturi pentru întocmirea unui CV, recomandări în vederea prezentării la unn interviu, dar și ajutor pentru începere unei afaceri pe cont propriu. La cursuri sau înscris deja peste 200 de persoane, astfel că va fi nevoie de o selecție. „Nu ne-a fost ușor să selectăm persoanele care au solicitat participarea la cursuri. Numai de la Vârteșcoiu sunt zeci de persoane, iar de la Gugești sunt peste 100. Mai avem solicitări de la Nistorești, Homocea, Vânători și Vintileasca. Pentru că cererea este destul de mare am încurajat Asociația să replice acest tip de proiect pentru că se vede că este mare nevoie”, a declarat Rodica Davidean, directorul Crucii Roșii și coordonator regional al Centrului de Suport Vârteșcoiu.

Satul românesc reînvie cu ajutorul femeilor

La deschiderea proiectului a participat și primarul comunei, Eugen Cristea care s-a arătat încântat de faptul că femeile din mediul rural reînvie satul românesc. „A renăscut dorința de calificare a persoanelor din mediul rural. Încet, încet satul românesc reînvie”, a spus edilul din Vârteșcoiu. De calificarea femeilor se va ocupa SC Marcip din Focșani în calitate de furnizor de cursuri de formare. Beneficiarele vor primi, la finalul cursurilor, și diplome recunoscute la nivel național de Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților (CNFPA). „Încercăm să îmbunătățim nivelul de informare și cunoștințele persoanelor din mediul rural. Vrem să combatem stereotipurile conform cărora oamenii de la sat sunt mai puțin pricepuți și vrednici decât cei de la oraș. Ne propunem să convingem și angajatorii să angajeze persoanele pe care le calificăm. În măsura în care va fi posibil, vom direcționa solicitările și către alte asociații care desfășoară astfel de activități dacă cererea va fi prea mare. Avem un număr limitat de locuri de calificare și în măsura în care vom putea suplimenta locurile, o vom face”, a declarat Cristina Cazacu Chinole, manager de proiect. Printre cei invitați la lansare a fost prezentă și Rodica Antal, în calitate de potențial angajator. „Mă bucur că au început cursurile. Ducem lipsă de personal calificat în bucătărie. Toți pleacă afară din țară și nu mai găsim forță de muncă”, a arătat Antal care și-a pus la dispoziția cursanților un restaurant pentru orele de practică. Valoarea proiectului este de peste 17 milioane de lei, din care 98% fonduri europene și 2% partea de cofinanțare a Asociației. Proiectul se va finaliza anul viitor, în luna noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?