Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Soba cu lemne, sistemul de încălzire folosit la Grădiniţa nr.3


La Grădinița nr.3 încălzirea se efectuează încă la sobe cu lemne. Sistemul folosit pe vremea bunicilor nu poate fi înlocuit cu o centrală termică chiar dacă strada este traversată de țeava de gaze. Din lipsă de fonduri și din nepăsarea autorităților, odată cu venirea sezonului rece, copiii îngheață de frig în clase an de an.

Grădinița nr.3 este singura din Focșani unde încălzirea se mai face cu sobe. Deși pare greu de crezut, autoritățile nu au găsit nici până în acest moment soluția pentru a se elimina acest sistem învechit și ineficient de producere a energiei termice, chiar dacă conducta de gaze traversează zona unde este situată această grădiniță. Conducerea acestei unități de învățământ se plânge de faptul că în sezonul rece, condițiile oferite copiilor sunt cam precare. Soba pe lemne încălzește foarte greu, iar la primele ore ale dimineții micuții aproape că îngheață în sălile de clasă. Mai mult, nici apă caldă nu curge la robinet iar preșcolarii se spală pe mâini cu apă rece în toiul iernii. Situația este îngreunată și de faptul că magazia unde sunt depozitate lemnele este este foarte veche, fără temelie și construită din scândură. Din cauza infiltrațiilor de apă, lemnele se udă și nu mai pot fi folosite eficient pentru încălzire. În secolul XXI, în Focșani, orașul reședință de județ, îngrijitoarea este nevoită să crape lemne. „Am făcut demersuri pentru remedierea situației de trei ani. Am trimis adrese pentru gaze, pentru că este singura unitate grădiniță sau școală din Focșani unde încălzirea se realizează cu sobe pe lemne. Este foarte greu chiar dacă ni se dau bani pentru lemne. Clasele nu se încălzesc la timp, mai ales lunea dimineața. Sunt două clase într-un corp de clădire apoi alte două în alt corp, iar femeia de seviciu merge de acolo să vadă de focuri. Magazia este foarte veche, din lemn, fără temelie și fără fundație. Magazia stă într-o parte, stă să cadă. Într-o perioadă ni se furau din lemne pentru că se poate smulge foarte ușor o scândură din peretele magaziei. Intră apă în magazie, lemnele se udă și nu mai ard când le punem pe foc. Åži pentru ma-gazie am făcut adrese către primărie, dar nu s-a făcut nimic. Aici este doar o îngrijitoare, așa cum este normarea la grădinițe dar la noi este o situație specială. Iarna, o singură femeie să crape lemne și să facă focurile în capitala județului!”, a precizat Ligia Georgescu, director al grădiniței nr. 2 structura 3. O soluție pentru producerea apei calde ar fi montarea unor boilere electrice pentru apă caldă însă acestea nu s-au achiziționat, sperând că va fi montată centrala. Totuși, boi-lerele electrice nu ar rezolva problema încălzirii iarna. Cel puțin pentru moment, această investiție se amână deoarece conducerea Grădiniței nu a primit nici un răspuns cum că vor veni sau nu banii necesari demarării lucrărilor la sistemul de încălzire. ,,Gazele sunt la poarta unității, dar noi nu avem nici măcar apă caldă. Copiii se spală pe mâini cu apă rece și mai ales iarna este foarte greu. Am amânat montarea unor boilere electrice dar am sperăm că Primăria Focșani va aviza instalarea gazelor. Nu ni s-a dat nici un raspuns oficial. Nu știm care este cauza pentru care nu se alocă bani”, a mai adăugat Ligia Georgeascu.

88 de suflete înghesuite în două clădiri vechi de un secol

La Grădinița nr.3 nu sunt doar probleme cu încălzirea care este cea de pe vremea bunicilor. Clădirile unde învață cei 88 de copii sunt foarte vechi și au clase micuțe, iar reparațiile mărunte precum văruitul sau curățatul sobelor nu rezolvă nici pe departe problemele. Construcțiile structurii nr.3 sunt vechi de aproape o sută de ani și ar fi nevoie de o grădiniță nouă, mai mare, unde să se poată defășura orele de curs în condiții normale. În trecut se avea în vedere construirea unei clădiri noi din fonduri europene dar nu se știe din ce motive gândurile bune s-au spulberat. Pentru desfășurarea lucrărilor de curățenie și mici reparații, Primăria Municipiului Focșani a alocat pentru Grădinița nr.2 – structura nr.3 suma de 30.000 lei. Suma va fi împărțită între cele două unități de învățământ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?