Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Obştea Tulnici, transformată în „vaca de muls“ a PDL


Câteva sute de locuitori ai comunei Tulnici au participat, ieri, la Adunarea Generală Extraordinară a Obștii Tulnici și au cerut ca Ocolul Silvic Privat al obștii să nu fie desființat. Oamenii au acuzat Consiliul de Administrație că a transformat obștea în „vaca de muls” a PDL-ului pentru banii din campania electorală. Deși nemulțumirile oamenilor îi vizau direct pe cei din conducerea obștii, în frunte cu președintele Alin Olteanu, majoritatea acestora nu au participat la adunarea generală extraordinară pe care o consideră ca fiind ilegală. Aurel Boțu, fost consilier local, membru în Consiliul de Administrație al obștii și cumnatul lui Alin Olteanu, a venit la adunare și l-a acuzat pe șeful Ocolului Silvic, Costel Nicoară, că a cheltuit discreționar banii ocolului. Acesta a fost la un pas de a se lua la bătaie cu oamenii care îi cereau să plece de la microfon. Doar intervenția polițiștilor a făcut ca situația să nu degenereze, Aurel Boțu fiind susținut și de câțiva dintre patronii firmelor „prietene” cu conducerea obștii. Adunarea a avut loc în fața sediului obștii deoarece Alin Olteanu a refuzat să le permită oamenilor accesul în Casa Obștii. Åžedința se va relua duminica viitoare, iar oamenii au cerut să fie prezenți și membrii Consiliului de Administrație, pentru a răspunde acuzațiilor aduse.

Câteva sute de locuitori ai comunei Tulnici au participat, duminică, la Adunarea Gene-rală Extraordinară a Obștii Tulnici și au votat ca Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici să nu fie desființat. Obștenii au acuzat conducerea obștii că au transformat obștea în „vaca de muls” a PDL-ului care în acest fel face bani pentru campania electorală. Oamenii au mai acuzat conducerea obștii că răspunde comenzilor politice ale PDL, iar cea mai mare obște din țară se află într-o situație critică. Oamenii au spus că doresc o schimbare în conducerea obștii, deoarece, în prezent, obștea este condusă „numai de hoți”. „Dorim schimbarea oamenilor din conducerea Obștii pentru că nu dorim ca Ocolul să se ducă la altă comună. Noi am făcut obștea, noi am plantat pădurea de la Tulnici și mi se spune că nu am dreptul să fac o scară, iar alții fură cu mașinile. Vrem să schimbăm conducerea obștii pentru că sunt numai hoți. Nu ne e frică de nimic, numai de Dumnezeu. Când să ne cerem dreptul, închid ușile la obște”, a afirmat Ionică Soare.
Adunarea Generală Extraordinară de ieri a fost convocată de primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă, la soli-citarea oamenilor. Nemulțumiți că nu își primesc cote de lemn la care au dreptul, obștenii au cerut primarului să se implice deoarece este o problemă importantă pentru comunitate. „Mulți obșteni au venit în fiecare zi la mine. Au spus că nu au primit lemne și se aude că s-a terminat cota pentru acest an. Oamenii cer o explicație în acest sens”, a afirmat primarul Bîznă. 

Desființarea Ocolului, răzbunarea politică a PDL

Oamenii din Tulnici au susținut că sunt interesați de soarta Ocolului Silvic Privat deoarece a fost făcut și dotat din banii obștii. „Am venit pentru că am auzit că vor să ne schimbe ocolul. Nu este bună o persoană atunci îl schimbi dar pe ceilalți 40 lasă-i acolo. Nu e ocolul lui Nicoară, nu e ocolul lui Olteanu. Este ocolul nostru. Cu banii noștri s-au luat arme, s-au făcut investiții, tot ce trebuie pentru Ocol. Nu le dăm moacă la alt ocol așa cum vrea domnul Alin Olteanu. Nu le putem da la altcineva. Cred că e o răzbunare politică. Nu dăm afară pe Olteanu dar cine a făcut greșeli, să răspundă. Dacă nu e bun Nicoară, atunci afară cu Nicoară, dar să aducă acte doveditoare, să le arate la toată lumea. Să explice de ce și cum. Nu distrugem o unitate care a fost făcută pentru noi, pentru obșteni”, a afirmat Nelu Trif.
Constantin Dăsagă crede că cei din conducerea obștii vor să pună mâna pe banii de la APIA cu care să facă campanie electorală pentru PDL și de aceea vor să desființeze ocolul. „Avem o obște mare, mai este ceva de tăiat. Sunt și niște bani de la APIA pentru terenuri, vreo 9 miliarde și poate pun mâna pe ei ca să poată să facă campanie electorală. Îi trebuie lui Corneluș Negru banii, să își facă o poftă cu ei”, a afirmat Constantin Desagă.

Trășculescu vrea ca Obștea Tulnici să fie o anexă a PDL

Vasile Danțiș, membru în Consiliul de Administrație al obștii, a povestit că ultima ședință a obștii a fost transformată în ședință de partid. El a explicat cum pedeliștii Alin Trășculescu și Alexandru Lefter au forțat desființarea Ocolului Silvic. „Marți seara am fost sunat de Alin Olteanu, că este ședință la Obște. Cînd am ajuns la obște am văzut că din jeep-ul de la ITRSV au coborât Lefter, Å¢icoiu, Zanfir și Trășculescu. Domnul Lefter ne-a spus că, din ziua respectivă, Ocolul este desființat și cum să procedăm: dăm oamenii afară și vine Ocolul Zăbala din Nereju sau păstrăm zece pădurari și restul să plece afară. Atunci nu am mai avut răbdare și i-am zis domnului Lefter că este un organ de control, că nu are drept de decizie la Obște. La Obște noi punem oamenii, dacă este ceva, atunci îi dă afară Adunarea Generală. L-am întrebat pe domnul Trășculescu: Domnul Trășculescu, sunteți cu drepturi în Obște? A zis că nu. Åži l-am întrebat ce caută acolo. Åži a dat-o sucită, învârtită. Am zis : Cumva Obștea Tulnici este la PDL? Ce căutați aici ? Am dat bună seara și am plecat din ședință. Am impresia că este un joc politic. PDL-ul vrea neapărat obștea. Probabil că are mere dulci. Este cea mai mare obște din țară”, a afirmat Vasile Danțiș, consilier în Consiliul de Admi-nistrație.

Contracte preferențiale cu agenții economici

Fostul președinte al Obștii, inginerul Costică Mocanu, a acuzat că, în ultimul an, obștenii nu au avut prioritate la tăierile de lemn din păduri. Deși sunt proprietarii pădurii, membrii obștii nu au primit nici măcar un sfert din lemnul care s-a tăiat cu acordul conducerii Obștii. „Nu suntem slugile nimănui, obștenii sunt stăpânii Obștii. Obștea să asigure cotele rămase datoare față de membrii obștii. Nu cerem funcții. Cerem doar ca cei din conducerea Obștii să aibă fair-play și să vină în fața oamenilor, să se apere, nu să ne sfideze. Trebuie să găsim soluții și să ieșim din mocirla în care se află obștea. În actualul mandat, s-au tăiat 57.400 de agenții economici și 9.000 de metri cubi de obște, din care o parte s-au dus la Sebeș, ca lemn subțire”, a acuzat primul președinte al Obștii, inginerul Costică Mocanu. De altfel, oamenii acuzau că una dintre firme a folosit chiar și utilajele obștii pentru a tăia lemn. Mai mult, după ce a cumpărat lemn la prețuri preferențiale, de 50 lei/metru cub, unul din agent îl revindea la 140 lei/metru cub.

Singura soluție, un memoriu către Ministerul Mediului

Obștenii își vor putea primi cota de lemn la care au dreptul dacă este realizat un memoriu către Ministerul Mediului și Pădurilor în care este explicată situația în care se află Obștea de Moșneni. Un control de la acest minister a arătat că a fost terminată deja cota de masă lemnoasă aprobată pentru 2011. În aceste condiții, conducerea Obștii nu mai poate dispune marcarea și autorizarea de tăiere de masă lemnoasă, nici măcar pentru drepturile care trebuie acordate oamenilor. Soluția inspectorilor de la minister este realizarea unui memoriu care să fie semnat de toată părțile implicate, inclusiv conducerea Parcului Natural.
„Există soluții legale cu un memoriu către minister pentru a obține o suplimentare de cotă pentru deblocarea situației în care de ne găsim. Domnii de la minister ne-au sfătuit ca atît Consiliul de Administrație, membrii acestuia, Ocolul Silvic, Parcul Natural să înțeleagă situația în care se găsește Obștea de Moșneni, să lăsăm ranchiunile, ambițiile. Să colaborăm, să facem acest memoriu și să obținem aprobarea legală pentru a da drumul la treabă”, a afirmat șeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară.
Acesta le-a spus obștenilor că în contul Obștii sunt zece miliarde de lei vechi, reprezentând subvenția pentru pășuni. Banii au fost acordați pentru un program de reabilitare a pășunilor derulat pe cinci ani. Dacă în 2007 s-au acordat 2,3 miliarde lei vechi, suma a ajuns la 13 mi-liarde lei vechi în 2011. „În cont sunt 10 miliarde de lei vechi. Necesari până la sfârșitul anului, pentru a încheia proiectul pe cinci ani, sunt cinci miliarde. Mai rămân cinci miliarde care pot fi împărțite la membrii obștii, adică două milioane de lei vechi pentru fiecare”, a precizat Costel Nicoară. El a explicat că, dacă desființează Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, conducerea Obștii trebuie să își asume responsabilitatea restituirii sumelor încasate pentru reabilitarea pășunilor. Motivul este simplu, Ocolul fiind înscris la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură ca beneficiar al ba-nilor europeni, deoarece execută lucrările. 

Scandal aplanat de polițiști

Deși nemulțumirile oamenilor îi vizau direct pe cei din conducerea obștii în frunte cu președintele Alin Olteanu, majoritatea acestora nu au participat la adunarea gene-rală extraordinară pe care o consideră ca fiind ilegală. Aurel Boțu, fost consilier local, membru în Consiliul de Administrație al obștii și cumnat cu Alin Olteanu, a venit la adunare și l-a acuzat pe șeful Ocolului Silvic, Costel Nicoară, că a cheltuit discreționar banii ocolului. Boțu a fost la un pas de a se lua la bătaie cu oamenii care îi cereau să plece de la microfon. Doar intervenția polițiștilor a făcut ca situația să nu degenereze, Aurel Boțu fiind susținut și de câțiva dintre patronii firmelor „prietene” cu conducerea obștii. La Tulnici a fost prezentă și o echipă de intervenție din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, dar aceștia nu au intervenit în niciun fel deoarece spiritele s-au calmat repede. ” A condus obștea patru ani și nu a făcut o adunare extraordinară”, a strigat Boțu de la microfon”.

Hotărârile aprobate ieri de obștenii prezenți la Casa Obștii

Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici să funcționeze în continuare și să asigure serviciile silvice pentru Obștea de Moșneni; Administrarea și conducerea Ocolului să fie asigurate de șeful de Ocol; Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici preia Societatea Comercială Ocolul Silvic Tulnici și se transformă în Ocol silvic de interes public; Åžef de ocol rămâne inginerul Costel Nicoară.

Conducerea Obștii, convocată duminica viitoare

Obștenii au convocat, pentru duminică, 14 august, încă o Adunare Generală Extraordinară la care au cerut să fie prezentă și conducerea Obștii. Aceasta este chemată să explice oamenilor de ce nu le acordă cota de lemn, de ce vrea să desființeze Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici și cum de s-a ajuns agenții economici să beneficieze de contracte preferențiale. În calitate de președinte al Comitetului de Inițiativă, primarul Valentin Bîznă a declarat că trebuie găsite soluții pentru ca membrii Obștii să își primească drepturile care li se cuvin. „Am rugat președintele obștii să vină și să dea explicații în fața dumneavoastră. Să spună ce s-a făcut cu cota de masă lemnoasă. Să se pună de acord și să se meargă la minister, să obțină lemn pentru oameni și să avem și pentru anul viitor”, primar Valentin Bîznă.

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?