Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Istoria supei, un preparat cultural absolut necesar


Supele sunt gustări delicioase care ne potolesc numaidecât foamea, preparate care pot fi servite chiar și între mese. Indiferent unde ne aflăm, o supă bună face minuni! Odată cu „descoperirea” supei, omul a început să capete și să-și desăvârșească și celalate experiențe culinare. Acest preparat l-a hrănit și l-a salvat pe om de cele mai crunte perioade de foamete, pe timp de război sau calamități naturale. Toate popoarele dețin în cultura lor culinară tradiționalele supe.
 
Supa, baza unui start sănătos în cotidian

Oamenii au descoperit focul în timpul epocii de piatră, astfel încât au învățat să-și prepare hrana pentru traiul zilnic. Peste pietrele încinse, aceștia așezau recipiente mari din metal, făurite de ei, pe care le umpleau cu apa, apoi adăugau plante și mirodenii binecunoscute de ei, rădăcini și diverse leacuri comestibile.
Cu timpul, cerealele precum grâul, ovăzul sau meiul au câștigat în notorietate și importantă, devenind astfel parte sățioasă din mesele importante ale zilei. Mult timp, supele din cereale au reprezentat un mic dejun tipic pentru orice pătură socială. 

Tradiția se păstrează

În trecut, în bucătăriile mănăstirilor, a caselor de copii sau în familiile numeroase și sărace, fierbea mereu pe focul cu lemne o oală mare cu o zeamă care era „lungită” de fiecare dată când ajungea la jumătate. Din aceasta se hrăneau gurile numeroase de oameni nevoiași.
În timp, această zeamă a început să devină din ce în ce mai bogată în verdețuri, legume și condimente de tot felul. Foarte rar se întâmplă să se adauge carne. Dacă o perioadă, oamenii mo-derni au renunțat la acest preparat în detrimentul altor mâncăruri mai mult sau mai puțin sănătoase, supă începe să revină încet încet în „trend” și să se regăsească pe meniurile celor mai fine restaurante și localuri. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?