Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

PSD cere CE tratarea cu seriozitate a intenţiei Spaniei privind restricţiile pentru români


Grupul europarlamentarilor Partidului Social Democrat a cerut miercuri într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei Europene și Președinției poloneze a UE tratarea cu ‘maximă seriozitate și rigurozitate’ a intențiilor Spaniei privind introducerea de restricții pe piața muncii pentru cetățenii români.
‘Este o măsură pe care o calificăm drept inacceptabilă, cu puternice valențe de discriminare la adresa unor cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene și care intră într-o opoziție flagrantă cu valorile și obiectivele promovate de UE. Ea vine la scurt timp după o decizie asemănătoare, luată abuziv de guvernul olandez, în ciuda faptului că dreptul la liberă circulație pentru muncitorii statelor membre este unul din principiile fundamentale ale Pieței Unice Europene. În lipsa unor argumente valide și cu temei legal, care să motiveze deciziile impuse de aceste state membre, avem de-a face cu persecutarea absurdă a cetățenilor români, care sunt cetățeni UE, pentru simplul motiv că aceștia doresc să muncească legal într-un alt stat, contribuind astfel la bunăstarea economică a acelui stat’, susțin social-democrații.
Totodată, ei atrag atenția Comisiei Europene, dar și Preșe-dinției Consiliului European, că ceea ce părea a fi caz izolat al Olandei tinde să devină ‘o tendință din ce în ce mai vi-zibilă’ de blocare a accesului românilor pe piețele muncii din UE și un anti-european deosebit de îngrijorător, ce se răspândește necontrolat’ la nivelul Uniunii Europene, fiind alimentat constant de propaganda ‘xenofobă a extremei drepte’.

În opinia semnatarilor este nevoie de un semnal tranșant din partea Comisiei Europene, care să descurajeze alte state membre care ar intenționa să urmeze exemplul Olandei și Spaniei, iar din partea Președinției Consiliului European aceștia se așteaptă la asumarea explicită a unui plan concret de măsuri prin care să se stopeze aceste practici îngrijorătoare.
‘Cu atât mai mult ne punem speranța în Președinția UE cu cât Polonia, la rândul ei, s-a confruntat cu problema restricțiilor și falselor prejudecăți manifestate față de muncitorii polonezi’, mai susțin europarlamentarii social-democrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?