Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

93 de morţi la Oslo şi pe insula Utoeya


Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreaptă, a recunoscut sâmbătă, potrivit avocatului său, că este responsabil pentru cele două atacuri soldate cu cel puțin 93 de morți la Oslo și pe insula Utoeya, care fuseseră probabil plănuite mult timp. „El recunoaște faptele”, a declarat în cursul serii avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiană NRK. „El a explicat că a fost crud, dar că trebuia să ducă aceste acțiuni până la capăt”, a adăugat avocatul, precizând că atacurile au fost „cel mai probabil plănuite o perioadă îndelungată”.
Bilanțul atacurilor comise vineri în Norvegia a ajuns la 93 de morți, după decesul unei persoane rănite, a anunțat duminică poliția norvegiană. „Totalul este acum de 93 de morți”, a declarat Anders Fridenberg, un purtător de cuvânt al poliției din Oslo
Anders Behring Breivik a declarat că a acționat „singur” în comiterea ambelor atacuri. Cu toate acestea, poliția a comunicat că anchetează în continuare dacă a fost un singur agresor sau au existat și complici. Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri de vineri, explozia unei bombe de mare putere în centrul Oslo și masacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitalei norve-giene.
Potrivit informațiilor pe care le-a postat pe Internet, bărbatul, un norvegian de 32 de ani, este un „fundamentalist creștin”, a declarat un oficial din poliție, Roger Andresen, precizând că vi-ziunile sale politice înclină „spre dreapta”.
Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-a publicat pe Internet înaintea faptelor, Anders Behring Breivik și-a pregătit activ operațiunea cel puțin din toamna lui 2009.
El detaliază acolo pregătirile pentru acțiunea sa, evocând „folosirea tero-rismului ca mijloc de trezire a maselor”, și afirmă că se așteaptă să fie perceput drept „cel mai mare monstru de după al Doilea Răzoi Mondial”.
Breivik a fost arestat pe insulă în urma atacului armat. „Suspectul s-a predat poliției imediat după sosirea acesteia, fără a opune rezistență”, a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la poliția din Oslo. Atacul a durat „aproximativ o oră și 30 de minute”, a adăugat el, precizând că bărbatul avea două arme de foc. Poliția a declarat că suspectul nu și-a explicat motivele.
Dar un element ar putea fi furnizat de o lungă înregistrare video publicată pe YouTube, care conține critici violente la adresa islamului, marxismului și multiculturalismului, atribuite sâmbătă de presa norvegiană lui Breivik.
La sfârșitul acestui document, suspectul apare în trei fotografii, dintre care una îl prezintă în poziție de tragere cu o pușcă.
Publicată în ziua atacurilor, înregistrarea video descrie islamul drept „principala ideologie genocidară”. „Înainte de a începe Cruciada noastră, trebuie să ne facem datoria decimând marxismul cultural”.
Cele două ținte ale atacurilor au fost Guvernul laburist al premierului Jens Stoltenberg și școala de vară a organizației de tineret al Partidului Laburist, de pe insula Utoeya.
Partidul Progresului (FrP), o formațiune de dreapta populistă, a anunțat că suspectul a aderat la partid în 1999 și l-a părăsit în 2006. „Mă întristează și mai mult să aflu că această persoană a fost în rândurile noastre”, a declarat președinta FrP, Siv Jensen, într-un comunicat. Într-un mesaj postat în 2009 pe site-ul de dezbateri www.document.no, Breivik reproșa FrP „dorința de a satisface așteptările multiculturale și idealurile suicidare ale umanismului”.
Potrivit fundației Expo, un observator al grupărilor de extremă-dreapta cu sediul la Stockholm, suspectul a fost înscris în 2009 pe un forum extremist suedez. Numit Nordisk, acest forum creat în 2007 declară că apără „identitatea, cultura și tradițiile nordice”.
Pe profilul său de pe Facebook, bărbatul cu păr blond se descrie drept conservator, creștin, celibatar, interesat de vânătoare și de jocuri ca „World of Warcraft” și „Modern Warfare 2”.
Conform profilului său de pe Facebook, Anders Behring Breivik era directorul Breivik Geofarm, o fermă biologică, ceea ce i-a permis să aibă acces la produse chimice care pot fi folosite pentru fabricarea de explozibili.
O Centrală de achiziții agricole a anunțat de altfel că bărbatul a cumpărat șase tone de îngrășământ la începutul lui mai.
Carnagiul, calificat drept „tragedie națională” de premierul Stoltenberg și care a generat un val de indignare și de compasiune în lume, a început cu un atentat cu mașină-capcană în centrul cartierului din Oslo în care se află ministerele, soldat cu șapte morți și nouă răniți grav.
La scurt timp, suspectul a deschis focul asupra participanților la școala de vară a tineretului laburist pe insula Utoeya, la circa 40 de kilometri vest de capitală.
Bărbatul a intrat în tabără pretinzând că vrea să asi-gure securitatea participanților după explozia de la Oslo și a deschis focul asupra participanților. El purta un pulover cu sigla poliției când a fost arestat.
Conform unui nou bilanț întocmit sâmbătă de poliție, cel puțin 85 de persoane au fost ucise pe insulă, iar patru sau cinci persoane sunt în continuare date dispărute. Martorii au afirmat că mai mulți tineri au încercat să scape de pe insulă înot.
Polițiști la bordul unor bărci căutau prin apă eventuale victime suplimentare, iar poliția a precizat că va folosi și un mini-submarin. Crucea Roșie norvegiană a anunțat că și scafandrii săi participă la căutări.
Supraviețuitorii au fost adunați la câțiva kilometri distanță, la hotelul Sundvolden. Regele Harald al Norvegiei, regina Sonja, prințul moștenitor Haakon, Stoltenberg și mai mulți miniștri i-au vizitat.
Armata și poliția au consolidat securitatea clădirilor și instituțiilor după dublul atac, cel mai sângeros din Europa după atentatele islamiste de la 11 martie 2004 din Madrid, soldate cu 191 de morți. Acesta este de asemenea cel mai grav act de violență comis în Norvegia după cel de-al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?