Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Asociaţia „Vitis” sprijină demersul podgorenilor pentru finalizarea staţiei antigrindină


Întârzierea cu cel puțin un an a finalizării proiectului privind realizarea stației antigrindină din Vrancea i-a nemulțumit pe podgorenii din Panciu. Președintele Asociației „Vitis”, inginerul Valentin Popescu, ne-a declarat că micii producători pe care îi reprezintă sunt consternați de indiferența pe care actualii guvernanți o arată problemelor din viticultură. „Am aflat și noi ce spun colegii noștri, viticultorii din județ, despre ceea ce se întâmplă cu stația antigrindină. Este un motiv în plus să credem că politica guvernanților în domeniul agriculturii și al viticulturii, în special,  este o bătaie de joc atât la adresa muncii, cât și a banilor noștri, pentru că, anual, avem pierderi considerabile din cauza grindinii”, ne-a spus Valentin Popescu.
Potrivit acestuia, chiar la începutul săptămânii, membrii asociației s-au întrunit pentru a stabili cum ar trebui să se organizeze și ce ar trebui să facă, astfel încât cei care răspund de soarta viticulturii să afle ceea ce se întâmplă, în fiecare vară, cu viile din zona Panciu, afectate de grindină în special în lunile iulie-august. „«Vitis» reprezintă 480 de podgoreni nu numai din Panciu,ci și din Movilița, Fitionești și alte localități din zonă, care au avut un interes atunci când s-au înscris în asociație, acela de a sprijini autoritățile pentru proiecte pe termen lung, care să contribuie la dezvoltarea viticulturii locale. Dacă Guvernul crede că e normal să finanțeze obiective fără importanță, în detrimentul stației antigrindină, înseamnă că nu-i pasă de cei mai mulți dintre oamenii aceștia pentru care viile reprezintă cea mai importantă sursă de venit. De aceea, vom sprijini orice demers al viticultorilor din județ pentru realizarea acestei investiții de mare importanță”, a concluzionat președintele asociației păncene.
Demersul viticultorilor din Panciu are loc după ce podgoreni din Bordești, Popești, Urechești, Cotești au anunțat că vor să sponsorizeze finalizarea stației antigrindină din județ. Oamenii erau disperați de tergiversarea finalizării acestei investiții care le-ar fi redus pierderile de milioane de lei provocate de grindină în acest an.
Reamintim că finalizarea stației antigrindină din Vrancea este amânată cel puțin până în 2012. Guvernanții nu au găsit nici în acest an fonduri suficiente pentru realizarea centrului de comandă și a stațiilor de lansare. Pentru 2011 s-au alocat doar un milion de lei, deși necesarul se ridică la aproape 10 milioane lei. Conform proiectului de buget, fondurile sunt alocate doar pentru începerea investiției, respectiv realizarea parțială a lucrărilor pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea.
Proiectul a demarat din 2003, cînd la Consiliul Județean a fost organizat un simpozion dedicat Programului Național Antigrindină. Procedeul prin care fenomenul este înlăturat presupune lansarea unor rachete care conțin o încărcătură de iodură de argint, ce distruge particulele de gheață. Rachetele sînt biodegradabile în proporție de 98%. Costurile estimate pentru folosirea acestei tehnologii variază între 4 și 8 dolari pentru un hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?