Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cine despăgubeşte populaţia în cazul falimentului unor bănci


Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) avea la jumătatea anului disponibilități de 2,1 mld. de lei (500 mil. euro) cu care ar putea să intervină pentru a despăgubi deponenții în eventualitatea în care o bancă ar intra în fa-liment. Dacă se compară, suma ar fi de circa patru ori mai mare decât compensațiile plătite deponenților garantați în cazul a șapte bănci intrate în faliment în ultimii 12 ani, respectiv 512 mil. lei.
Resursele fondului la jumătatea anului ar reprezenta aproximativ 1,6% din va-loarea depozitelor garantate, în creștere față de 1,2% la jumătatea anului trecut, nivelul poziționând FGDB în categoria schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Europeană cu cele mai mari grade de acoperire a expunerii. „Legislația privind garantarea depozitelor s-a schimbat     de-a lungul timpului. La începutul anilor ‘90 nu exista legislație pentru garantare și nici fond de garantare. Åži înainte de 1999 au existat 2-3 bănci cu probleme, iar printre primele măsuri ad-hoc a fost constituirea de către Guvern a unui fond de despăgubire a deponenților. Acum plafonul de garantare este foarte mare. Nu se compară cu sumele existente atunci”, a comentat analistul Aurelian Dochia.
Fondul garantează atât depozitele firmelor mici și mijlocii, cât și pe cele ale populației la băncile locale, cu excepția celor care funcționează în regim de sucursală, în limita a 100.000 de euro, plafonul fiind dublat în acest an. Pentru depozitele care depășesc 100.000 de euro a fost creat fondul pentru despăgubirea persoanelor prejudiciate în cursul administrării speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?