Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

A doua sesiune a Bac-ului, tot sub supraveghere video


Conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea a băgat spaima în candidații examenului de Bacalaureat prin excesul de zel de care au dat dovadă. Pentru că au instalat în toate centrele de examinare camere de supraveghere, candidații au picat în masă, județul Vrancea având promovabilitate doar 39,90%. Chiar dacă sistemele de supraveghere sunt extrem de controversate, șefii din Inspectoratul Åžcolar le vor utiliza și în cadrul celei de-a doua sesiuni pentru că, spun ei, vor să elimine orice tentativă de fraudare ce ar putea fi relatată mai apoi în presă.

Candidații nu vor scăpa de camere de supraveghere nici în cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat. Într-un exces de zel, la fel ca și în cadrul primei sesiuni de examinare, conducerea Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea a decis că este imperios necesar ca absolvenții de liceu să fie monitorizați pe toată durata examenului. Asta în condițiile în care metodologia de exa-men nu obligă instalarea acestor sisteme de supraveghere. Monitorizarea video este opțională însă, pentru a le crea și mai multe emoții candidaților, șefii învățământului vrâncean merg pe acest sistem extrem de controversat și cri-ticat de marea majoritate a candidaților. Este, practic, o tortură la care candidații sunt supuși și care face din niște candidați cu gânduri cinstite, niște indivizi ce trebuie supravegheați mai rău ca infractorii. „Condițiile pentru a doua sesiune de Bacalaureat vor fi aceleași. Deoarece în metodologie este specificat să fie folosite, clasele unde s-a susținut examenul au avut montate sisteme video. Legea nu obligă, nici nu interzice să instalăm sisteme de monito-rizare video. Sistemul acesta suplimentar de supraveghere a fost folosit cu scopul de a înlătura orice suspiciune legată de corectitudinea examenului de Bacalaureat. În baza acelui articol care recomanda încăperi și spații supravegheate video, Comisia Județeană a hotărât acest lucru. Marea majoritate a județelor din țară au folosit acest sistem. Cine nu a avut nu a folosit dar pe noi ne-a ajutat și Prefectura. În anii trecuți au fost suspicuni de fraudare relatate, de altfel, și de presă”, a declarat Stan Rogoz, inspector școlar general.
Pe lângă faptul că subiectele de la examenul de Bacalaureat au fost extrem de ambigue, candidații au mai fost nevoiți să suporte și stresul provocat de camerele de supraveghere. Aceste aspecte, coroborate cu faptul că nici candidații nu s-au pregătit temeinic, a făcut ca promo-vabilitatea la examenul de Bacalaureat să fie de-a dreptul catastrofală.
Doar 39,90% din candidații prezentați în cadrul primei sesiuni a examenului de Bacalaureat au reușit să promoveze. În cadrul celei de-a doua sesiuni ce va debuta în data de 22 august sunt așteptați să se prezinte 1877 candidați respinși.
 
Județele fără camere de supraveghere au scăpat de respingerea în masă a candidaților
 
În topul gradului de promovare a examenului de Bacalaureat se află județul Suceava, unde gradul de promovare a fost de 65,03%. În acest județ nu a fost instalată nici măcar o cameră de supraveghere. Tot fără camere de supraveghere, candidații din județul Harghita au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în proporție de 64,03%. Nici în județul Sălaj nu au existat camere video, iar promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 58,61% . Åži Constanța se poate lăuda că a ocupat locul IV în clasamentul național în ceea ce privește promovabilitatea la examenul de Bacalaureat. Nici aici nu se știe cu exactitate cât de bine pregătiți au fost candidații însă se știe sigur că din cele 26 de centre de examen, doar 11 au fost supravegheate cu camere video. Aici, procentul de promovabilitate a fost 57,6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?