Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Grindina a distrus viile din Popeşti şi Urecheşti


Podgorenii din Urechești, Popești au avut cel mai mult de suferit din cauza căderilor masive de grindină de marți după amiază. Sute de hectare au fost afectate de căderile masive de gheață. „A fost mai mare decât un ou de porumbel”, spune viceprimarul din Popești, Valerică Apostoiu. La Urechești, furtuna a afectat și peste doi kilometri de drumuri comunale.

Cele mai mari suprafețe de vie au fost afectate la Popești, zona spre Dumbrăveni. Statistica autorităților locale arată că peste 600 hectare de vie au avut de suferit din cauza grindinei. Circa jumătate din această suprafață a fost distrusă în proporție de 40% iar celelalte 300 hectare în procent de 10-15%. Aproape fiecare strugure de pe un butuc are câteva boabe distruse, fiind un mediu propice pentru mană și făinare. „Aproape două minute a fost uscată și apoi a început să plouă. Totul a durat circa 20 de minute. A fost mai mare decât un ou de porumbel, albă și cu forme neregulate, nu a fost rotundă”, a povestit viceprimarul din Popești, Valerică Apostoiu.
Drama este cu atât mai mare cu cât majoritatea oamenilor nu au avut bani ca să își plătească o asigurare pentru terenurile cultivate. „Dacă au 2% oameni dn comună a asigurare la vie”, spune primarul Nicolae Ciocănel. Podgorenii nu mai au încrede în societățile de asigurare mai ales după scandalul din urmă cu câțiva ani de la Cîrligele.
Distrugerea viilor îi lasă fără bani pe oameni și, indirect, scade veniturile primăriei. „Majoritatea oamenilor au amânat plata taxelor și impozitelor după recoltă. Dacă grindina a distrus via nu știu dacă vor mai avea bani. Nu știu ce vor face la primăvară când trebuie să o ia de la capăt”, a afirmat primarul Ciocănel.

Drumuri comunale distruse la Urechești

Peste două sute hectare de vie și teren arabil au fost afectate de grindina care a căzut aseară în comuna Urechești. Grindina a distrus și porțiuni din trei drumuri comunale din zona Cruce. În total sunt peste doi kilometri de drum au fost afectați de ploi. De asemenea, în patru gospodării s-a scurs apă de pe versanți.
Conform situației întocmite de autoritățile locale, au fost distruse 100 hectare de teren arabil, din care 60 hectare de grâu precum și 120 hectare de vie. „În jurul orelor 18 a început să bată grindina și a durat aproape un sfert de oră. a distrus grădinile oamenilor, recolta de fructe. A făcut prăpăd”, au afirmat reprezentanții Primăriei Urechești.

Stația antigrindină, o promisiune de 8 ani

Una dintre soluțiile pentru evitarea căderilor masive de grindină este stația antigrin-dină pregătită pentru Vrancea. Însă guvernanții au preferat să dea bani pentru parcuri și terenuri de fotbal în comunele pedeliste în loc să susțină o investiție care să protejeze munca zecilor de mii de agricultori vrânceni. „Era bine dacă se realiza stația antigrindină din Vrancea. Au început din 2004 însă nu au făcut nimic până acum și doar oamenii au de suferit”, a explicat primarul Nicolae Ciocănel.
Deși o investiție necesară, finalizarea stației antigrindină din Vrancea este amânată cel puțin până în 2012. Motivul ? Guvernanții nu au găsit nici în acest an fonduri suficiente pentru realizarea centrului de comandă și a stațiilor de lansare. Pentru 2011 s-au alocat doar un milion de lei, deși necesarul se ridică la aproape 10 milioane lei.
Conform proiectului de buget, fondurile sunt alocate doar pentru începerea investiției, respectiv realizarea parțială a lucrărilor pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. „Pentru acest an a fost programată licitația la centrul de comandă și, în funcție de banii alocați în 2012, sperăm să devină funcționale cele șase stații de lansare”, au arătat reprezentanții Direcției Agricole.
Programul de construire a unei stații antigrindină în județ a început în 2003-2004, însă fondurile s-au alocat cu țârâita după 2005. Alocarea banilor a fost întârziată de schimbările succesive la nivelul conducerii Ministerului Agriculturii. Fiecare mi-nistru de la PD sau PNL a promis alocarea de fonduri pentru realizarea investiției însă întotdeauna banii au fost insuficienți. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 20 milioane lei. Deși mari, sumele pentru realizarea stației antigrindină sunt mult mai mici față de pagubele produse în agricultura vrînceană în urma căderilor de grindină. În ultimii opt ani, grindina a produs pagube de peste 110 milioane lei în agricultura vrînceană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?