Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Ministrul Mediului ar fi beneficiat de lucrări de amenajare a unui apartament, pentru a favoriza o firmă


Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea unui apartament, în schimbul influenței sale în atribuirea unor contracte de lucrări ale Administrației Naționale „Apele Române” către o firmă din Negrești Oaș.
Procurorii anticorupție orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negrești Oaș, pe nume Ioan Ciocan, dar și împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri și ministru, potrivit datelor comunicate Mediafax de către DNA.

Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influență, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

„În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei mai sus mențio-nate (n.r. – SC Lescaci Com SRL), prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor, a cumpărat influența numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului și Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societății sale. Lucrările au fost realizate în scopul obținerii, prin intermediul influenței de care se bucură ministrul Mediului și Pădurilor, de contracte cu Administrația Națională «Apele Române», instituție aflată în coordonarea acestui minister, cât și pentru a obține cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeași instituție pu-blică și aflate deja în execuție”, informează Direcția Națională Anticorupție.

Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu preve-derile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală, precizează DNA.

Ministrul Laszlo Borbely nu a putut fi contactat, el aflându-se în Polonia, la Sopot, unde participă la Consiliul Informal de Mediu, ale cărui lucrări se desfășoară în perioada 10-12 iulie.
Conform declarației de avere, mi-nistrul Mediului nu deține în proprietate vreun apartament. Surse judiciare susțin că ar fi vorba de un apartament aflat în proprietatea soacrei ministrului Mediului. Aceleași surse afirmă că luni au avut loc percheziții legate de acest dosar, inclusiv la Ministerul Mediului.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR) a declarat, pentru Mediafax, că administrațiile bazinale din țară sunt cele care atribuie contractele pentru lucrări. Același reprezentant al ANAR a declarat că nicio filială din țară a instituției și nici „centrala” din București nu a primit vreo solicitare de documente din partea procurorilor anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?