Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Elevii, consideraţi vinovaţi pentru rezultatele slabe la Bac


Rezultatele dezastruoase înregistrate la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat ar fi putut fi evitate dacă elevii s-ar fi pregătit cu seriozitate, iar părinții s-ar fi implicat mai mult în educația lor. Concluzia îi aparține lui Åžtefan Moraru, director al Grupului Åžcolar ,,G.G. Longinescu”, unitate de învățământ din Focșani unde au promovat examenul de Bacalaureat doar trei candidați. Moraru este de părere că cei mai mari responsabili pentru acest eșec fără de precedent sunt chiar candidații care nu mai învață, pe de o parte pentru că nu sunt motivați de găsirea unui loc de muncă la absolvire, pe de altă parte pentru că mai bine de jumătate din părinți i-au lăsat singuri și au plecat la muncă în străinătate. Lăsați fără nici un căpătâi, singuri acasă, adolescenții au umplut ca-taloagele de absențe, iar educația lor a avut enorm de suferit, o dovadă concludentă fiind rezultatele de la examenul de Bacalaureat. Directorul Grupului Åžcolar ,,G.G. Longinescu” din Focșani se teme, însă, că acest eșec în masă înregistrat de absolvenții de liceu va crește și mai mult rata abandonului școlar, în special în rândul copiilor pentru care educația nu constituie o prioritate. ,,La toate unitățile de învățământ cu profil tehnologic promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 10%.  Principalii vinovați sunt elevii, degeaba am oferit noi consultații și pregătire la școală, dacă ei nu sunt interesați să învețe. Este posibil ca elevii să nu aibă o motivație având în vedere că nu sunt nici locuri de muncă. Însă și părinții au partea lor de vină. O altă cauză ar fi că părinții sunt plecați din țară. La unitatea de învățământ pe care o conduc 75% dintre părinți sunt plecați. La ședințele cu părinții, pe care le-am organizat, prezența a fost foarte mică. Elevii în general învață puțin, cât să obțină o notă de trecere. La Bac acest lucru nu a mai fost suficient. Îmi este teamă ca nu cumva să-i fi speriat pe elevii mai mici și să crească rata abandonului. Eu spun că profesorii de la mine de la școală sunt buni, cu gradul didactic I. Nu-i condamn pe ei, ci pe elevi. În loc să vină la școală ei lipsesc și apoi le sunt motivate absențele. Doar trei au reușit la acest examen! Acum că s-au lovit cu capul bine sper ca pentru sesiunea din toamnă să învețe și să fie mai bine” a declarat Åžtefan Moraru, directorul Grupului Åžcolar „G. G. Longinescu” din Focșani.

La așa candidați, așa rezultate

De altfel, directorii liceelor din Focșani apreciază că rezultatele obținute la sesiunea din vară a exa-menului de Bacalaureat reflectă clar gradul scăzut de pregătire al elevilor. Faptul că anul acesta profesorii au fost mai stricți, având în vedere că au fost supravegheați de camerele video, și-a pus amprenta direct pe ceea ce au scris candidații în teze. Adică 62% din ei nu au scris mai nimic de vreme ce nu au promovat. „Nici în anii trecuți la liceele tehnologice nu au fost rezultate prea bune așa că toată lumea se aștepta la un procent scăzut de promovabi-litate. Camerele nu au fost un factor de stres pentru elevi, dacă știau materie nu îi incomoda cu nimic. Dar profesorii au fost mai stresați din cauza camerelor și nu i-au lăsat să copieze. Dar să fim serioși, acestea sunt rezulatatele adevărate ale candidaților”, a spus Radu Åžtefan directorul Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”  din Focșani. La această unitate de învățământ procentul de promovabilitate al candidaților a fost de aproape 80%.  Psihologii școlari susțin la rândul lor că în rândul elevilor se simțea mai degrabă o relaxare și mai puțin o teamă pentru examenul de Bacalaureat. Candidații nu au luat prea în serios acest examen și așa se explică rezultatele de-a dreptul catastrofale pe care le-au obținut. ,,În rândul elevilor nu am văzut că sunt căzuți psihic. Noi, psihologii, am încercat să le fim alături, dar ei nu au luat această evaluare în mod serios. Pe viitor ar trebui să acorde mai multă atenție și fiecare etapă a vieții să fie percepută cu mai multă seriozitate. Jocul de-a evaluarea s-a terminat și consider că această etapă i-a matu-rizat. Pe viitor vor trebui să acorde mai multă atenție procesului de învățare”, a spus Maria Novac, psihologul școlar al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani. Åži la această unitate de învățământ procentul de promovabilitate a fost în defavoarea candidaților.

,,Uniriștii” și absolvenții cu probleme speciale, cei mai buni din județ

Colegiul Național ,,Unirea” se numără printre puținele unități de învățământ chiar la nivel național, unde procentul de promovabilitate al candidaților a fost de 100%. Toți cei 170 de candidați înscriși în vederea susținerii acestui examen au fost declarați admiși. Åži cei nouă absolvenți ai Centrului de Educație Incluzivă ,,Elena Doamna” din Focșani au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat. O promo-vabilitate satisfăcătoare a fost și la Colegiul Național ,,Al. I. Cuza” unde din cei 176 absolvenți de clasa a XII-a, 166 au reușit. Din cei 173 candidați de la Colegiul Economic ,,Mihail Kogălniceanu” din Focșani, 133 au reușit să promoveze. Åži absolvenții Liceului Teoretic ,,Emil Botta” din Adjud au reușit să promoveze acest examen într-un procent destul de bun. Astfel, din cei 207 candidați înscriși, 154 au reușit. Colegiul Tehnic ,,Gh. Balș” din Adjud nu se poate mândri deloc cu rezultate bune. Aici, din cei 219 candidați înscriși doar 20 au reușit. La Liceul Pedago-gic ,,Spiru Haret” din Focșani din cei 170 candidați înscriși au reușit  152. De asemenea, la Liceul de Artă ,,Gh. Tattarescu” din Focșani s-au înscris, în vederea susținerii examenului de Bacalaureat, 68 candidați, dintre aceștia reușind să promoveze 38. Din cei 150 de absolvenți pănceni înscriși la examenul de Bacalaureat, 80 au reușit. De asemenea, 25 de absolvenți dintr-un total de 33 ai Liceului Teore-tic ,,Duiliu Zamfirescu” din Odobești au reușit să obțină medii de peste 6 la examenul de Bacalaureat. Un grad ridicat de promovabilitate a fost și la Liceul cu Program Sportiv unde din cei 68 candidați înscriși, 48 au obținut medii de trecere. De asemenea, la Grupul Åžcolar din Mărășești, 33 din cei 79 de absolvenți au promovat. Colegiul Tehnic ,,Gh. Asachi” din Focșani se poate mândri cu doar 9 absolvenți care au promovat examenul de Bacalaureat dintr-un total de 231 înscriși. Nici cei 62 de absolvenți ai Grupului Åžcolar ,,G.G. Longinescu” nu se pot lăuda cu rezultate mai bune. Doar trei candidați au trecut cu bine de examenul de Bacalaureat. La Grupul Åžcolar din Odobești, din cei 95 de candidați înscriși doar trei au reușit. Din cei 164 absolvenți ai Grupului Åžcolar ,,Simion Mehedinți” din Vidra numai 36 au reușit să promoveze. La Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, din cei 157 candidați înscriși au reușit 13. O situație deloc bună este și la Colegiul Tehnic ,,Valeriu D. Cotea” din Focșani, din cei 464 candidați înscriși numai 11 au reușit. Nu mai puțin de 53 de absolvenți ai Colegiului Tehnic ,,Edmond Nicolau” din Focșani au reușit să promoveze dintr-un total de 260 candidați înscriși. La Grupul Åžcolar ,,Grigore Gheba” din Dumitrești    s-au înscris, în vederea susținerii examenului de Bacalaureat, 63 de candidați însă numai 13 au reușit. Åži nu în ultimul rând, la Colegiul Tehnic ,,Ion Mincu” din Focșani s-au înscris la Bacalaureat 197 candidați însă doar 18 au și promovat. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?