Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Mucegaiurile din aparatele electrocasnice nu-i sperie pe vrânceni


Vrâncenii nu se sperie de mucegaiurile care, spun cercetătorii, se dezvoltă în interiorul anumitor aparate electrocasnice. Ei se sperie mai degrabă de sărăcie și de faptul că nu au cu ce-și cumpăra astfel de aparate. Oamenii de știință au efectuat un studiu din care reiese că prin mediul cald și umed pe care îl generează, mașinile de spălat vase, cafetierele electrice și mașinile de spălat rufe prezintă condiții ideale pentru înmulțirea anumitor specii de ciuperci rezistente, care pot fi uneori toxice pentru cei care folosesc aceste electrocasnice. „N-am auzit niciodată de așa ceva. Eu știu că mașina de spălat curăță rufele și nu mă tem că m-aș putea îmbolnăvi dacă îmi spăl hainele la mașina de spălat. Nu cred că le-aș curăța mai bine la mână. Nu am mașină de spălat vase, iar cafeaua o fac la ibric, ca tot românul. Dacă ne luăm după toate câte se aud, nu ne mai spălăm deloc și nici nu mai gătim. Mie îmi pare rău că nu am cu ce cumpăra o mașină de făcut cafea și nu mă tem că m-aș îmbolnăvi de mucegai”, ne-a spus Daniela Olteanu, o gospodină din Focșani. O altă femeie, din Adjud, ne-a spus că microbi și baterii sunt peste tot și că în niciun caz nu crede că ar fi mai multe în mașinile care ne fac mai ușoară treaba în gospodărie. „Peste tot sunt microbi. Dacă ne speriem așa, nu am mai mânca nimic. Ce, fructele care le cumpărăm sau lucrurile pe care le atingem nu pot avea spori de bacterii care pot dăuna sănătății? Organismul este dotat cu anticorpi și nu mă tem că m-aș putea îmbolnăvi de la mașina de spălat. Mai degrabă să se teamă cei care nu se spală”, a fost de părere Cristiana.
Pentru mulți care locu-iesc la țară, care nici nu știu că există mașina de spălat vase sau că există și altfel de ciuperci decât cele pe care le culegi de pe câmp, pericolul nici nu poate fi luat în discuție. „Am văzut pe la nepoatele mele că au un aparat la care fac cafea. Din partea mea n-ar trebui să mai bea deloc, că  nu cred că le face bine. Mașină de spălat nu am, am spălat la mână toată viața, așa mi-am crescut copiii și au fost sănătoși. Bine că au mai inventat și mașina de spălat vase. Dar femeile astea de la oraș ce mai au de făcut în casă, dacă nici farfuriile nu le mai spală?”, se miră Florica, de 65 de ani, din Răcoasa.
În presa centrală a apărut informația că în aparatele electrocasnice se dezvoltă mucegaiuri pe-riculoase pentru sănătatea omului. Temperaturile ridicate de 60-80 de grade Celsius și produsele chi-mice agresive utilizate, cum ar fi detergenții, nu distrug anumite specii de ciuperci microscopice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?