Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Dispută între şcolile generale şi Liceul „Emil Botta”


În municipiul Adjud s-a declanșat un conflict între directoarele școlilor generale și Liceul „Emil Botta”. Toată această problemă a apărut din cauza faptului că liceul adjudean deține și clase V-VIII, lucru neacceptat de conducerile celor patru școli generale. Cîteva aspecte ale conflictului s-au discutat și în cadrul sedinței Consiliului Local, ce a avut loc joi.

Cele patru directoare ale școlilor generale din muncipiu, Maricela Vintilă, Reta Strat, Mihaela Armencea și Florica Dulgheru au intrat în conflict cu Liceul „Emil Botta”, din cauza clasei a V-a. Directoarele nu sunt de acord ca liceul să le ia elevii când termină clasa a IV-a, deoarece în acest fel școlile generale pierd ore iar profesorii locurile de muncă. Un alt motiv ar fi faptul că elevii de gimnaziu sunt amestecați cu cei de liceu și nu este.. etic! Toți cei în cauză și-au mutat problema în cadrul sedinței Consiliului Local, unde au sperat că vor ajunge la un numitor comun, dar n-a fost așa. Fiecare și-a apărat unitatea școlară și toți au plecat fără ca acest conflict să se fi încheiat. Primarul Constantin Armencea a precizat că Consiliul Local ar trebuie să se implice și în actul educațional din municipiu nu doar la partea de cheltuieli. „Consiliul Local trebuie să se implice și în actul educațional nu numai în achitarea datoriilor. Anul trecut, consilierii locali au votat pentru neînființarea clasei a V-a la liceu dar nu am găsit înțelegere la ISJ. Mereu reprezentații Inspectoratului Åžcolar Județean au zis că țin cont de hotărârea Consiliului Local dar au făcut tot ce au vrut ei”, a precizat primarul Constantin Armcencea. Majoritatea consilierilor locali sunt împotriva derulării ciclui gimnazial la Liceul „Emil Botta”. Consilierul Carmen Bârlă spune că elevii de gimnaziu și liceenii nu trebuie amestecați unii cu alții iar reprezentanții liceului ar trebuie să se hotărască ce vor: liceu sau școală generală.

Liceul are aprobare de la ISJ

Potrivit directorului Liceului „Emil Botta”, Adrian Avram, unitatea școlară are aprobare de la Inspectoratul Åžcolar Județean să înființeze și în acest an clase de a V-a. ISJ a aprobat două clase de a V-a, a câte 25 de copii, în oferta educațională a liceului pentru anul școlar 2011-2012. Directorul Adrian Avram crede că problema majoră a acestei situații este lipsa copiilor în Adjud. „Liceul «Emil Botta» a înființat clase de gimnaziu înainte de anul 2006, iar potrivit legii învățământului, până în 2006, clasele de a V-a, înființate la liceu nu aveau nevoie de acreditate. Liceul are aprobarea Inspectoratului Åžcolar Județean pentru aceste clase iar problema ce a dus la crearea acestei situații este lipsa copiilor în Adjud. Până la urmă, părinții au dreptul de a decide în ce școală vrea să își înscrie copilul pentru a urma ciclul gimnazial”, a spus directorul Liceului „Emil Botta”, Adrian Avram. Chiar dacă unitatea școlară deține aprobare de la ISJ, directoarele școlilor generale nu vor să cedeze așa ușor.

Fiecare director își apără unitatea școlară

Ca și directorul Adrian Avram, cele patru directoare apără interesele școlilor pe care le administrează. Directoarea Åžcolii „Mihail Armencea”, Reta Strat a precizat că unitățile școlare sunt obligate să întocmească planul de școlarizare încă din luna martie, iar în condițiile în care elevii pleacă la liceu, școlile rămân „descoperite”. „Eu cred că toți elevii de gimnaziu trebuie să învețe la școlile generale deoarece nu este etic să îi amestece cu cei de liceu. În plus, la liceu ora de curs este de 45 de minute pe când la școlile generale este de 50″, a spus Reta Strat. Directoarea Åžcolii nr. 2 este de părere că părinții își dau copiii la liceu în clasa a V-a ca să învețe dimineața. ” Eu nu înțeleg de ce liceul nu se ocupă doar de clasele IX-XII, ca să poată învăța toți liceenii dimineața iar clasele V-VIII să învețe la școlile generale, cum este normal. Dacă la liceu elevii de gimnaziu ar învăța după-amiaza, nu s-ar mai înscrie așa mulți. Majoritatea părinților își dau copiii la liceu în clasa a V-a fiindcă învață dimineața”, a afirmat Mihaela Armencea, directoarea Åžcolii nr.2 din Adjud. Până se va lua o hotărâre pentru soluționarea acestei dispute între unitățile școlare, părinții își vor înscrie odraslele în clasa a V-a  la ce școală sau, eventual, liceu doresc.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?