Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Bacalaureaţii supravegheaţi ca infractorii


Directorii unităților de învățământ ce au fost desemnate centre de examinare pentru Bacalaureat au început deja să achiziționeze camere video de supraveghere. Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului, pentru desfășurarea acestui examen se va avea în vedere în mod special ca sălile de examen să fie dotate neapărat cu sisteme de monitorizare video. Deși există această prevedere, de la Minister nu a fost alocat niciun leu pentru achiziționarea aparaturii necesare așa că fiecare director încearcă acum să găsească soluțiile cele mai avantajoase pentru a putea pune în aplicare această prevedere din metodologie. Cum directorii nu au dispus de foarte mulți bani, s-a mers pe achiziționarea unor camere cât mai ieftine pentru ca toate sălile de clasă unde se vor susține probele scrise ale examenului de Bacalaureat să poată fi dotate cu camere video. „Am achiziționat jumătate din camerele de luat vederi cu fonduri proprii iar de acest lucru s-a ocupat profesorul de informatică al școlii. O parte din camere au fost aduse și de Liceul din Odobești ai cărui elevi vor susține la noi examenul. Am dat în jur de 30, 40 lei pe cameră dar pe lângă ele au fost achiziționate și boxe pentru limba străină”, a spus Radu Åžtefan, director al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani. De pildă, pentru dotarea centrului de examen de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, directorul a investit circa 600 de lei. A fost suma maximă de care a dispus conducerea acestei instituții având în vedere faptul că achiziționarea acestor sisteme nu au beneficiat de subvenționare iar surse externe de finanțare în afară de cele prevăzute prin buget nu există. „Am achiziționat 11 camere video iar alte nouă camere  le-am luat prin inventar de la Inspectoratul Åžcolar Județean. Costul a fost de circa 600 lei. Pentru a decurge totul bine elevii au fost înștiințați cu privire la amplasarea acestor camere”, a declarat Gabriel Danielescu, director la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani. 

Camere neperformante pe post de sperietori pentru candidați

La centrul de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani nu s-a investit niciun leu pentru achiziționarea camerelor de supraveghere. Reprezentanții acestei unități de învățământ susțin că nu își permit această investiție în condițiile în care bugetul este și așa cu mult redus. Cu toate acestea, cu sprijin din partea Inspectoratului Åžcolar Județean dar și din partea Liceului Pedagogic „Spiru Haret”, clasele vor putea fi dotate cu sisteme de supraveghere. Cu toate acestea, camerele nu sunt dintre cele mai performante și este greu de spus cu câtă precizie vor putea reda activitatea candidaților în timpul examenului. Cu toate acestea, directorul Cornel Noană crede că efectul camerelor va fi cel așteptat de Minister. Acela că tinerii se vor speria văzând că sunt monitorizați și prin urmare vor evita să mai tragă cu ochiul în lucrarea colegului sau în fițuicile pregătite de acasă. „Noi am adus camerele pe bază de voluntariat. Nu am avut prevăzut în buget achiziționarea acestor dispozitive și chiar și așa nu sunt bani. Am primit de la Inspectoratul Åžcolar 10 camere de monitorizare  iar șase camere au fost aduse de Liceul Pedagogic. Am încercat să găsim soluții fără cheltuieli dar nu știm cât de performante sunt aceste camere și dacă se va putea vedea ceva în cazul în care vor fi suspiciuni. Probabil se urmărește efectul psihologic pentru a descuraja copiatul, un fel de nuielușă a lui Moș Nicolae care nu lovește, dar știi că este acolo”, a precizat Cornel Noană, directorul Colegiului Național „Unirea” din Focșani. 

Sacrificii financiare în beneficiul elevilor

Chiar dacă pentru achi-ziționarea camerelor directorii liceelor desemnate centre de examinare au cheltuit sume destul de mari, reprezentanții Inspectoratului Åžcolar spun că investițiile merită. Asta pentru că sistemele vor putea fi folosite și cu alte ocazii și nu doar pentru monitorizarea examenului de Bacalaureat. În plus, înregistrările stocate vor fi o dovadă clară pentru cei suspicioși cu privire la corectitudinea acestui examen. Atât părinții cât și candidații vor putea să fie siguri că exa-menul de Bacalaureat este cât se poate de transparent și orice nelămurire va putea fi analizată cu dovezile în față. În plus, nu doar directorii au investit sume pentru achi-ziționarea camerelor. Instituția prefectului a oferit, cu titlu de împrumut, 87 de camere de supraveghere. „Este nevoie de aproximativ 160 de camere la toate liceele. Asta înseamnă că achi-ziționarea camerelor va costa în jur de 8.000 lei pentru cele 20 de licee. Camerele vor putea fi folosite apoi și pentru alte activități. De pildă pot fi folosite pentru înregistrarea unei lecții model, pentru înregistrarea unei conferințe, a unei dezbateri și așa mai departe. Multe dintre licee aveau deja camerele și nu au mai trebuit să le cumpere. Fiecare s-a dus la magazin și a luat camerele, nu s-au achiziționat prin Inspectora-tul Åžcolar. Camerele vor fi montate în așa fel pentru a se vedea toată sala dar mai sunt și supraveghetorii. Această măsură este suplimentară. Examenul de Bacalaureat este un examen serios și trebuie tratat cu toată seriozitatea de către toți actorii implicați, elevi, părinți și profesori iar un sistem suplimentar de supraveghere este în interesul tuturor. Astfel, putem să eliminăm orice suspiciune în legătură cu corectitudinea examenului”, a spus Stan Rogoz, inspector școlar general. Cei care vor fi prinși copiind vor fi dați afară din examen imediat și vor putea susține Bacalaureatul abia în toamna anului 2012.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?