Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO: Ţăranii au protestat la APIA şi Curtea de Conturi


 

Aproape 40 de crescători de animale din Suraia au protestat, ieri dimineață, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură dar și la Camera de Conturi față de tăierea subvențiilor la animale pentru 2010. Fermierii au pierdut acești bani după ce un control al Curții de Conturi la APIA a constatat mai multe cazuri în care, la depunerea cererilor pentru subvențiile europene, oamenii aveau datorii la bugetele localităților. În total sunt 438 de fermieri din Vrancea care au pierdut subvențiile pentru animale din cauza problemelor cu declararea restanțelor la bugetele locale.

Fermierii au pierdut câte 410 lei pentru fiecare animal din gospodărie după ce un control al Curții de Conturi la APIA a constatat că, la depunerea cererilor pentru subvențiile europene, existau datorii la bugetele localităților. O parte dintre fermierii surăieni au discutat cu directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru, iar alții au mers în audiență la directorul Camerei de Conturi, Ionel Petrea. După mai bine de o oră de așteptări pe treptele sediului Camerei de Conturi, țăranii au reușit să discute cu șeful instituției. La discuții nu au fost acceptați reprezentanții mass-media, chipurile pentru că există un birou de presă la București iar reporterii au fost trimiși să discute cu președintele Nicolae Văcăroiu. Chiar și așa, discuțiile nu au avut un rezultat pozitiv pentru crescătorii de animale.
„Am discutat cu directorul Curții de Conturi și ne-a spus că nu este nimic de făcut. Legea spune că nu trebuia să avem datorii la bugetul local la data depunerii cererii. Așa ceva nu este corect pentru că anul financiar se încheie la 31 decembrie iar eu am hârtie că am plătit toate taxele și impozitele în termenul legal. Cu siguranță vorm merge în instanță pentru a primi banii la care avem dreptul”, a afirmat Maricel Nica, din Suraia. Bărbatul a precizat că ar fi trebuit să primească 2.400 lei pentru cele 6 vaci înregistrate la APIA.
„De la APIA mi s-a spus că nu trebuie să am datorii la bugetul de stat. Chiar am întrebat și mi s-a spus că este vorba de datorii la bugetul de stat pentru că sunt și persoană fizică autorizată. Nu mi s-a spus de bugetul local”, a continuat Maricel Nica.

„De la primărie a plecat totul”

Oamenii au arătat cu degetul spre conducerea primăriei din Suraia care nu le-a spus că trebuie să plătească impozitele pentru a primi subvenția la animale. De altfel, acesta ar fi și un argument la un proces din instanță, respectiv faptul că primăria din Suraia nu i-a înștiințat pe țărani despre taxele și impozitele care trebuie plătite la bugetul local. „Alți primari, de la Răstoaca, Biliești, Gologanu așa au făcut. Le-au spus oamenilor că trebuie să plătească și nu au fost probleme”, a afirmat unul dintre țărani. Oamenii spun că lista cu datornici întocmită de funcționarii primăriei din Suraia a fost semnată „ca primarul”.
„Am făcut contestație la APIA și ni s-au aprobat contestațiile, iar acum primarul ne-a trimis aici. De la primărie a plecat totul. Domnul primar a spus că de ce să meargă și el, ca să recunoască faptul că a greșit?”, a spus și Ionica Îndoilă.

Ministerul Agriculturii a încurcat anii financiari

Fermierii vrânceni au ajuns în această situație confuză tocmai din cauza guvernanților de la București care s-au încurcat în definiții și termeni economici în cursul anului trecut. Astfel, actele normative prin care se acordă subvenții pentru bovine prevăd ca solicitanții să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la cel local la momentul depunerii cererii. În 2010, oficialii de la Ministerul Agriculturii au anunțat că termenul datorii restante se referă la datoriile existente la 31 decembrie 2009. În aceste condiții fermierii au fost de bună credință, considerând că nu au de plată decât taxele și impozitele curente. Ori, în 2011, la verificările efectuate la APIA, inspectorii de la Curtea de Conturi au arătat că anul fiscal pentru bugetele locale se încheie la 30 septembrie. Toți cei care plătesc taxe și impozite după 1 octombrie sunt considerați restanțieri și plătesc penalizări. În aceste condiții, Curtea de Conturi a dispus suspendarea plății subvențiilor și chiar recuperarea sumelor achitate.

APIA a contestat raportul Curții de Conturi

Directorul APIA Vrancea, Octavian Vieru, a declarat că decizia inspectorilor de la Curtea de Conturi a fost deja contestată și se așteaptă o decizie finală. „Deocamdată așteptăm rezultatul contestației pe care am făcut-o la București. Până atunci nu putem comenta nimic despre această speță”, a precizat directorul APIA.
Tot în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi, ar urma să fie verificată situația cu datornicii la bugetul de stat. Astfel, țăranii ar putea să își piardă banii pentru animale dacă vreun funcționar de la fisc găsește vreo datorie de un leu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?