Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Bandaj inteligent care semnalează vindecarea rănii


Un bandaj inteligent, care semnalează vindecarea sau agravarea rănii prin schimbarea culorii sale, a fost inventat de cercetătorii de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Australia. Bandajul, realizat din cristale lichide, își schimbă culoarea, de la roșu spre albastru, în funcție de temperatura corpului înregistrată în zona vătămată. Louise Van der Werff, inventatoarea acestui bandaj revoluționar, consideră că textura pansamentului poate să amelioreze considerabil felul în care sunt tratate rănile grave, prin depistarea timpurie a infecțiilor și a inflamațiilor. „Dacă rana se infectează, atunci în mod normal devine mai fierbinte. Ar deveni mai rece, dacă în acea zonă ar exista, de exemplu, un surplus de sânge”, a precizat cercetătoarea australiană.
Louise Van der Werff a spus că bandajul pe care l-a creat este extrem de sensibil și poate să indice modificări ale temperaturii corporale mai mici de o jumătate de grad Celsius.
În opinia cercetătoarei australiene, noul bandaj poate să îi ajute pe medici să economisească atât timp, cât și bani, în timpul tratamentului administrat acelor răni.
„Å¢inta noastră principală vizează tratamentul acordat în cazul rănilor grave – persoanele în vârstă, obeze și cele care suferă de diabet pot suferi anumite răni, precum ulcer la nivelul membrelor inferioare și ulcer de decubit (ulcer ischemic de presiune), care pot dura mult timp dacă nu se vindecă în mo¬ d corect”, a precizat cercetătoarea australiană.
Circa 200.000 de pacienți din Marea Britanie suferă de o astfel de rană gravă. Printre simptomele obișnuite ale ulcerațiilor se numără senzația de durere și mirosul neplăcut, care pot cauza insomnii și pierderea mobilității. În 2008, costurile generate de îngrijirile medicale acordate acestor pacienți s-au ridicat la aproximativ 3,1 miliarde de lire sterline (3,48 miliarde euro).
Noul pansament revoluționar este fabricat din cristale lichide reactive, derivate din colesterol.
Louise Van der Werff, care își face doctoratul la Monash University din Melbourne (Australia), intenționează să breveteze prototipul acestui bandaj în următoarele șase luni și să își prezinte invenția la Fresh Science 2011, un congres destinat tinerilor cercetători, aflați la început de carieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?