Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673
Ediția: Joi 18 iulie 2024 Nr. 6673

„Bătaie“ pe elevii claselor a IV-a


Conducerile celor două licee din Panciu sunt în conflict deschis, pentru prima oară în istoria învățământului din oraș. Disputa a fost declanșată, în urmă cu două săptămâni, când directorul Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, Andrei Manovici, a notificat autoritățile locale cu privire la intenția înființării unei clase a V-a. Propunerea a stârnit un val de indignare în rândul profesorilor de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” care consideră că ar putea chiar să își piardă locurile de muncă.

La Panciu, anul școlar 2010-2011 se încheie într-o atmosferă extrem de tensionată. Cadrele didactice de la cele două licee se află în conflict deschis după ce, în urmă cu două săptămâni, directorul Liceului Teoretic „Ioan Slavici”, Andrei Manovici, a notificat autoritățile locale cu privire la intenția înființării unei clase a V-a, pentru formarea nivelului gimnazial în instituția sa. Propunerea acestuia a stârnit un val de indignare în rândul profesorilor de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” care se consideră amenințați nu numai de pierderea unui număr important de ore, ci și de pierderea locurilor de muncă. Mai mult decât atât, aceștia susțin că, în acest moment, înființarea unei clase a V-a în cadrul Liceului Teoretic este inoportună, că unitatea nu are acreditare pentru ciclul gimnazial, obținută în conformitate cu O.G. 75/2005, că examenul de selecție a elevilor poate fi organizat numai de către colegiile naționale și că profesorii de la Liceul Teoretic nu au experiența necesară de a îndruma elevii de gimnaziu.
Discuțiile dintre cele două tabere s-au mutat în Consiliul Local, care s-a întrunit, joi seară, în ședință extraordinară, în încercarea de a găsi o soluție menită a mulțumi pe toată lumea. „Este un subiect deosebit de important și delicat, care trebuie dezbătut cu responsabilitate maximă. Anterior, am discutat cu ambii directori. Eu îi privesc pe amândoi la fel, așa cum, pentru mine, ca primar, și ambele licee sunt egale. Din acest motiv, am considerat oportun să aduc în Consiliul Local punctele de vedere ale părților implicate, ale profesorilor, pentru ca, împreună, să ajungem la cea mai bună soluție pentru învățământul păncean”, a declarat, în deschiderea ședinței, primarul Ion Petre.

Liceul „Ioan Slavici” va depune dosarul pentru evaluarea ARACIP

Directorul Liceului „Ioan Slavici” a ținut să combată ideea potrivit căreia instituția pe care o reprezintă nu va respecta, până la toamnă, cadrul legal pentru organizarea învățământului gimnazial. Andrei Manovici a anunțat că Liceul Teoretic a făcut toate demersurile pentru ca, la începutul săptămânii viitoare, să depună la ARACIP dosarul cu documentația necesară evaluării.
El a recunoscut că, din motive obiective, această procedură nu s-a putut încadra în perioada stabilită de ARACIP, dar că Ministerul Educației a aprobat efectuarea sa în afara calendarului. „După ce vom trece de această etapă, nu-mi pun deloc problema că liceul nu va obține autorizația provizorie de funcționare”, a precizat Andrei Manovici. 
Acesta a respins și susținerile referitoare la faptul că profesorii de la „Ioan Slavici” nu vor face față muncii cu elevii mai mici. „Există un început în toate și nu ar trebui pornit de la premisa distructivă că suntem niște neaveniți, novici sau că nu am lucrat în viața noastră cu copiii. Este un nivel al discursului care trebuie adaptat, fiecare dintre noi este capabil să citească o programă școlară, să-și achiziționeze materialele auxiliare și manualele necesare. În ceea ce privește planurile de școlarizare și normele didactice, acestea sunt probleme care țin de ISJ nu de Consiliul Local iar, uneori, încadrarea se definitivează și după începerea anului școlar”, a mai spus Andrei Manovici. El a adăugat că, în opinia sa, în condiții de concurență, va crește calitatea actului educațional.

Consorțiu în locul clasei de gimnaziu

Directorul Liceului Tehnologic, Valeriu Bandrabur Jalbă, și-a exprimat regretul că, după ani de colaborare fructuoasă, instituțiile au ajuns să se războiască, în încercarea de a-și împărți cei 90 de elevi care au absolvit, în această vară, ciclul primar.
El i-a sfătuit pe consilieri ca, atunci când vor hotărî dacă aprobă sau nu înființarea gimnaziului la Liceul „Ioan Slavici”, să „se gândească la stabilitatea oamenilor din orașul Panciu”. El nu a pus la îndoială calitatea învățământului care s-ar putea desfășura la „Ioan Slavici”, dar s-a declarat sceptic în privința motivelor care stau la baza inițiativei lui  Andrei Manovici. „Facem acest lucru doar pentru calitate? Pentru competiție? Atunci, eu o să intru în competiție cu soția mea, care e profesoară la «Ioan Slavici», la fel, profesorul Sfetcu, intră în competiție cu soția lui, care este profesoară la noi. Va ieși ceva de aici?”, a întrebat, retoric, directorul Jalbă. Acesta a propus ca, în schimbul înființării clasei de gimnaziu, conducerea Liceului „Ioan Slavici” să accepte înființarea unui consorțiu școlar, care ar însemna foarte mult pentru ambele instituții. „De ce profesorii de la «Slavici» nu ar putea să lucreze la noi? Există vreo diferență între noi? Nu, este doar o diferență și o luptă de orgolii între cele două unități și, de ce nu, între cei doi directori”, a recunoscut Valeriu Jalbă.
Deși a evitat să dea exemple concrete, acesta i-a acuzat pe reprezentanții Liceului Teoretic de concurență neloială și de faptul că au încercat „să fure elevii Liceului Tehnologic”, convingându-i pe părinți să-i înscrie la noua clasă de gimnaziu, deși copiii erau, încă, în clasa a IV-a.
„Noi nu ne-am permis să facem acest lucru nici măcar la festivitatea de absolvire, când le-am spus că sunt liberi să aleagă ce drum doresc”, a spus directorul Jalbă.
Decizie amânată

Consilierul local Elena Stoica a  fost de părere că situația creată de posibila înființare a învățământului gimnazial în cadrul Liceului Teoretic „este o falsă problemă”. „Eu, care lucrez într-un mediu concurențial, sunt de părere că, și în învățământ, un astfel de lucru nu poate fi decât benefic și că va da rezultate foarte bune”. Aceasta a recunoscut, însă, că implicarea aleșilor locali în disputa dintre cele două licee implică o imensă responsabilitate și că o decizie corectă nu poate fi luată sub presiune. Susținută și de colegul său, Gheorghe Croitoru, care a propus ca proiectul de hotărâre să intre și în discuția comisiei de specialitate a Consiliului, la care a promis să participe și deputatul Ciprian Nica, prezent și la dezbaterile de joi seară, Elena Stoica a propus ca hotărârea cu privire la aprobarea sau respingerea înființării unei clase a V-a la Liceul „Ioan Slavici” să fie amânată până la ședința ordinară care va avea loc la sfârșitul acestei luni. „Este cel mai bun lucru, în acest moment. Va trebui să păstrăm un echilibru și să manifestăm aceeași atitudine față de ambele părți, pentru ca în următoarea ședință să decidem corect”, a concluzionat primarul Ion Petre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?