Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Franţa, alarmată de pericolul discursurilor care anunţă sfârşitul lumii


Discursurile apocaliptice ale mișcării New Age odată cu apropierea sfârșitului anului 2012 prezintă un risc sporit de derive sectare, respectiv de sinucideri colective, își manifestă îngrijorarea guvernul francez într-un raport dat publicității miercuri. Foarte rar un discurs apocaliptic, reluat la infinit pe internet, a avut atâta ecou ca cel care anunță sfârșitul lumii pentru 21 decembrie 2012, deși este cel de al 183-lea mesaj apocaliptic înregistrat de la căderea Imperiului roman. ‘Această dată precisă se fondează pe o interpretare a scrierilor istorice, respectiv cele din calendarul Hotzkin al civilizației precolumbiene a mayașilor’, notează Georges Fenech, președinte al Misiunii interministeriale de combatere a derivelor sectare (Miviludes). ‘Se adaugă un amalgam de predicții astrofizice nevalidate științific: alinierea Soarelui nostru cu centrul Căii Lactee, inversarea polilor magnetici, hiperactivitatea petelor solare’, adaugă raportul. Asta fără a ține cont de intrarea în zodia Vărsătorului, care face ca pentru mișcarea New Age anul 2012 să fie punctul culminant pentru trecerea la o lume mai armonioasă.
Teoriile holistice ale acestei nebuloase, conform cărora ‘trebuie să te transformi tu însuți pentru a transforma planeta’ se bazează pe credințe și practici diverse ca telepatia, puterea cristalelor, ‘channeling’-ul (comunicarea între un om și o ființă aparținând unei alte dimensiuni) sau chiar UFO-logia (disciplina care se ocupă de semnalarea OZN-urilor). Data de 21 decembrie 2012 permite New Age să reia într-o manieră proprie predicția recurentă privind sfârșitul lumii, avansată în mod tradițional de mișcări milenariste precum ‘Martorii lui Iehova’. Peste 2,5 milioane de pagini web pe această temă există în prezent pe internet, conform rezultatelor căutării cu un motor american, notează AFP. Departe de a considera aceste credințe fanteziste, Miviludes își exprimă îngrijorarea, reamintind ‘oroarea dramelor pe care sectele le-au provocat în ultimii ani prin discursul lor extrem de anxios’.
‘Cine nu-și amintește de tragedia Ordinului Templului Solar?’, se întreabă Georges Fenech. Din 1994 și până în 1997, 74 de persoane s-au sinucis în Franța, Elveția și Canada, convinse că la apropierea Apocalipsei vor atinge un loc de puritate reprezentat de steaua Sirius, ‘un loc unde locuiesc ființe de lumină’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?