Ceaiul roșu, denumit și Rooibos sau ceai roșu sud-african, constituie băutura ideală a persoanelor care au un stil de viață ocupat. Originar din Africa de Sud, rooibos-ul, cu denumirea științifică de Asphalatus linearis, are o arie restrânsă de cultivare, crescând doar pe Munții Cederberg, în partea vestică a acestora. De asemenea, se consumă și în alte țări. Consumul de ceai roșu cuprinde o serie de beneficii pentru sănătatea noastră:
– conține magneziu, necesar pentru un sistem nervos sănătos;
– conține fier, potasiu, sodiu, calciu, cupru, zinc, fluor;
– crește absorbția de fier în organism;
– ajută, de asemenea, la controlul apetitului dumneavoastră, contribuind la scăderea în greutate;
– poate fi potrivit pentru băutura sportivilor, folosit ca ceai rece sau cu fructe;
– este o băutură liniștitoare, care nu are aport de calorii;
– datorită conținutului său scăzut de tanin, acesta este mai puțin amar decât alte ceaiuri și astfel poate fi consumat fără zahăr;
– întârzie procesul de îmbătrânire;
– o ceașcă de ceai roșu luată înainte de culcare vă va asigura un somn bun;
– în plus, acesta ajută în insomnii, tulburări de somn și dureri de cap;
– nu conține cofeină;
– are un efect relaxant asupra sistemului nervos central;
– este bun și pentru iritații ale pielii;
– ameliorează colicile și crampele stomacale la sugari.