Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Nasurile focşănenilor, „otrãvite“ de… porci


Municipiul Focșani pute în adevăratul sens al cuvântului. De la începutul săptămânii, în municipiul reședință de județ, în care locuiesc peste 100.000 de oameni, miroase puternic a dejecții de animale. Orice focșănean cu simț olfactiv normal a simțit, zilele acestea, că locuiește în cocina porcilor, ori nu într-un oraș capitală de județ. Culmea este că șefii de instituții care au ca obiect de activitate protejarea mediului, susțin că putoarea este… legală și că aparatele nu înregistrează mirosul „îmbătător”. Åžeful Gărzii de Mediu, Aurel Cristian, susține că cei 60.000 de porci din apropierea Focșaniului cauzează astfel de mirosuri, însă uită că în oraș respiră peste 100.000 de oameni.

Fie că vă plimbați prin parc cu cel mic, fie că ieșiți la o terasă, sigur vă miroase a rahat de porc. Nici măcar pe timpul nopții mirosul nu dă pace focșănenilor, care sunt obligați să închidă ferestrele, de teamă să nu viseze porci în somn. Conducerile instituțiilor pu-blice care ar trebui să „sară ca arse” atunci când aerul nu este de calitate, susțin ba că aparatele de măsură nu au înregistrat creșteri ale poluării aerului, ba că mirosul e… legal. Așadar, după Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea și Garda de Mediu Vrancea, poluarea atmosferei este legală sau nu există.
Lavinia Stancu, șeful Serviciului de Monitorizare din cadrul APM, susține că valorile înregistrate de aparatele de măsură sunt în limitele normale și că doar olfactiv (sâc!) se simte. De ajuns, după părerea noastră, căci nasul ne ustură! „Cu aparatura nu se pot determina aceste mirosuri. Olfactiv se simte, dar conform aparaturii, valorile nu depășesc limitele. Un raport olfactiv nu am făcut”, ne-a declarat Lavinia Stancu, singurul om din APM care a putut oferi explicații. Directorul executiv, PDL-istul Adrian Colin, nu poate fi găsit nici la telefonul mobil și nici la birou pe motiv că este pe teren în interes de serviciu, iar purtătorul de cuvânt, Rodica Bongeag, este în concediu.
Singura posibilitate a angajaților APM de a constata că în Focșani pute, ar fi să se deplaseze până la originea mirosului, să măsoare și să compare valorile înregistrate cu cele impuse de standarde. Numai că această procedură pare a fi destul de complicată. Pentru ca angajații APM să ajungă la sursa putorii trebuie, musai, o echipă de la Garda de Mediu, care să asigure pătrunderea în interiorul firmei emițătoare de mirosuri.

Aurel Cristian a promis că își dă demisia

Am mers așadar, la șeful Gărzii de Mediu, Aurel Cris-tian. Nici aici nu am avut mai mult succes. Cu toate că Aurel Cristian s-a jurat, în trecut, că își dă demisia dacă nu rezolvă problema mirosurilor din Focșani, se simte pe sub nas că nu se va ține de cuvânt. El aruncă vina pe patru firme cu capital danez, care lucrează pe fosta platformă Suintest.
Cristian a precizat că grupul danez nu poate fi sancționat de încălcarea legii, pe motiv că funcționează în condiții de deplină legalitate. „De la înființarea acestor firme, Garda de Mediu a fost prezentă pas cu pas pentru ca autorizația de mediu să fie conformă. Au fost și nereguli care au fost sancționate. În prezent, ei au autorizație de mediu. Nu putem accepta mirosul, dar ei funcționează în condiții de deplină legalitate”, spune Aurel Cristian.
Afirmațiile lui Aurel Cristian nu prea sunt veridice, având în vedere că în ultimele săptămâni cele trei societăți nu prea au funcționat, așa că mirosuri nu puteau emana. Dar se pare că este la modă să acuzi pe cineva fără a face verificări în prealabil, pentru a constata adevărata cauză a unui fenomen, în cazul nostru mirosurile pestilențiale.
În anii anteriori, Aurel Cris-tian dădea vina pe CUP, deși mirosurile nu erau de dejecții umane, ci de animale. Acum dă vina pe cele trei societăți daneze, dar nu verifică dacă nu cumva mirosurile provin de la abatorul șefului de partid, nimeni altul decât Alin Trășculescu, sau poate de la Penitenciarul Focșani. Dacă în Penitenciar nu poate intra decât cu aprobare specială, la abatorul lui Trășculescu ar putea descinde în orice moment al zilei. Însă, ori nu vrea, ori nu poate!
Așadar, cu toate că Focșaniul miroase a porc de la intrare și până la ieșire, instituțiile de protejare a mediului ridică din umeri și ori nu înregistrează valori ridicate, ori nu fac verificări.  

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?