Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Beneficiile ceaiului de urzici


Urzica (Urtica dioica) este o plantă erbacee care se dezvoltă preponderent pe terenuri necultivate începând din zona de câmpie până în sectoarele montane nu foarte înalte ale României. Proprietățile sale curative și gustul plăcut au impus-o de timpuriu ca plantă medicinală și aliment. Tulpinile, frunzele, florile și rădăcinile urzicilor sunt cu toate folosite în remediile naturale datorită proprietăților lor. Culoarea verde relevă conținutul ridicat de fier și de clorofilă, dar urzicile conțin de asemenea cantități importante din următoarele minerale esențiale pentru un corp sănătos: calciu, magneziu, siliciu, crom, zinc, potasiu și fosfor. Din multitudinea vitaminelor le amintim doar pe cele dominante: vita-mina A, C, D, E, K, riboflavina și tiamina. S-a constatat că ceaiul de urzici are efect tonic asupra organismului și  activează procesele fiziologice de formare a celulelor sanguine asigurând funcționarea optimă a acestora. Deoarece fluidifică secrețiile bronhice și favorizează eliminarea lor, combate bronșita și astmul. Ceaiul de urzici oferă rezultate remarcabile și în tratarea scorbutului, gripei sau hemoroizilor. Datorită conținutului bogat de fier constituie un remediu natural împotriva anemiei. Întrucât influențează pozitiv activitatea pancreasului, scade nivelul glicemiei din organism. Ceaiul de urzici are un gust interesant, asemănător cu cel al spanacului, însă acomodarea cu el poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Prepararea ceaiului este simplă și constă în adăugarea a două lingurițe de urzici uscate la o ceașcă de apă fierbinte. Pentru un gust mai bun se poate pune mușețel sau mentă, în niciun caz zahăr. Dacă nu ați mai consumat niciodată ceai de urzici nu este recomandat să beți mai mult de o ceașcă pe zi în prima săptămână pentru că organismul nu este încă obișnuit cu el. După această perioadă puteți consuma și cantități mai mari (două sau chiar trei cești pe zi) dacă simțiți nevoia. Atenție, în situația în care la primul contact apar erupții cutanate, greață sau probleme respiratorii întrerupeți administrarea și apelați la medic. Acestea sunt simptomele unei reacții alergice. Ceaiul de urzici se poate alătura fără probleme și alimentelor de la micul dejun. Combinat cu sucul unei felii de lămâie reprezintă o bogată sursă de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?