Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Gigacaloria mai scumpă cu 33%


Iernile ce vor veni vor fi din ce în ce mai grele pentru focșăneni. Consiliul Local Focșani a aprobat, ieri, creșterea prețului gigacaloriei de la 203 la 270 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 33%. Primarul Decebal Bacinschi a ținut să-i lămurească pe cetățenii municipiului prin intermediul unei conferințe de presă că partea de subvenție, care până în prezent a fost suportată de stat, nu poate fi suportată numai din bugetul primăriei. Acesta a afirmat că a propus guvernului un set de măsuri care ar fi adus autoritățile locale în situația de a putea acoperi, prin subvenție, creșterea de preț la gigacalorie. Decebal Bacinschi a spus că primăria a solicitat în mai multe rânduri Guvernului  ștergerea datoriilor producătorilor de energie termică la bugetul de stat, dar și revizuirea prețului gazului. Totodată, Bacinschi a propus să se cumpere gaz la preț de transportator și nu de distribuitor. „Dacă s-ar fi ținut cont de aceste propuneri, la ora aceasta prețul gazului ar fi fost mai mic cu o treime. Nu e posibil ca în luna februarie, doi ani la rând, să fie oprit gazul din cauza datoriilor. În nicio țară din Uniunea Europeană nu s-ar putea întâmpla acest lucru. Avem o datorie de aproape 200 de mii de lei către furnizorul de gaz. Dacă nu întrerupeau gazele nu am fi avut niciun fel de datorie. Am fost nevoiți să apelăm la o altă soluție și să mergem o vreme pe păcură chiar dacă e mult mai scumpă”, a adăugat Bacinschi.

Perioada mică de facturare duce la acumularea de datorii

În prezent, prețul de producție al gigacaloriei este de 457 de lei, prețul fixat de ANRE este de 399 lei și mai este și prețul local de referință aprobat în Consiliul Local. Diferența dintre prețul local și prețul aprobat de ANRE reprezintă subvenția. Edilul șef spune că și perioada scurtă dintre emiterea facturii și plata acesteia, care era inițial de 15 zile, este un factor care duce la acumularea „veșnicelor datorii”. Chiar dacă termenul s-a prelungit la 30 de zile, reprezentanții primăriei spun că tot nu este posibil ca într-un asemenea interval să fie emise 20.000 de facturi și să se încaseze și banii în acest interval. Penalitatea pentru întârziere este de 0,1% pe zi. Cele mai mari datorii pe care le are de recuperat ENET-ul sunt de la asociațiile de proprietari care au personalitate juridică care ar trebui subordonate primăriilor sau Direcțiilor de finanțe. Decebal Bacinschi spune că nu este corect ca Primăria să plătească subvenții pentru locuințele racordate la sistemul de termoficare, deoarece 45 % dintre focșăneni nu sunt racordați la acest sistem. „În municipiul Focșani la ora actuală avem  34.812 gospodării. Dintre acestea 18.671 sunt racordate la centrala termică a orașului în timp ce 16.141 au sursă de încălzire proprie. Datorită faptului că numărul celor care nu beneficiază de subvenție este de 45%, ca primar am propus să mărim prețul gigacaloriei pentru a reduce subvenția. Trebuie să fiu primar pentru toți cetățenii, pentru că cei 16 mii îmi spun că banii care merg la subvenționarea căldurii ar putea să meargă către alte proiecte cum ar fi reabi-litarea străzilor sau alte proiecte. În ultimii ani am făcut eforturi uriașe pentru a suplini banii primiți de la Guvern”, mai spune Bacinschi. Primarul a explicat că pentru cei cu venituri mici ajutoarele de căldură vor exista în continuare.

„Puterea folosește subvenția guvernamentală ca pe o armă politică”

Creșterea prețului la gigacalorie va afecta foarte mult populația cu venituri modeste, adică cea mai mare parte a populației din Focșani. Prin modul în care a fost întocmită această hotărâre de Guvern, camarila pedelistă aflată la putere a încercat să-i facă pe oameni să creadă că această creștere de preț se datorează autorităților locale. Numai că, în realitate, oamenii nu se mai lasă ușor păcăliți de un guvern care a luat numai măsuri în defavoarea românilor.
Consilierii locali spun că guvernanții folosesc subvenția guvernamentală ca pe o armă politică. „Actuala pu-tere folosește această subvenție guvernamentală ca pe o armă politică.
Căldura, iarna, e un lucru vital, frigul provoacă o sufe-rință greu de suportat. Suntem forțați să alocăm toate energiile unei primării numai pentru asta.
Noi trebuie să facem ceva ca să supraviețuim. «Negociem cu FMI » este un termen pe care ni-l aruncă cel mai des în față.
Nu se știa că România are ierni grele, că venim după o perioadă de criză, nu se putea negocia ca prețul la gigacalorie să fie suportabil?
Administrațiile portocalii primesc subvenții iar în celelalte orașe nu au fost create nici minimele necesități ale oamenilor”, ne-a spus consilierul local Liviu Oloeriu. Åži viceprimarul Bogdan Matișan spune că Guvernul nu a fost în stare să vină cu soluții pentru aceste pro-bleme, nu a luat în calcul propunerile venite din partea administrațiilor locale și că se încearcă această majorare pentru a crea un preț de echilibru ca să se încadreze în buget. Inițiatorii acestui proiect spun că această măsură este una forțată de actualul Guvern. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?