Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Verificări în cazul substanţelor scurse pe carosabil la Corbiţa


Reprezentanții Gărzii de Mediu Vrancea fac verificări pentru a stabili natura deșeurilor scurse luni, dintr-o autobasculantă, pe drumul județean 241 A, pe raza localității Rădăcinești, comuna Corbița. Comisarii de la Garda de Mediu fac verificări pentru a stabili dacă substanța împrăștiată pe carosabil este una periculoasă, dacă transportul a fost efectuat în condițiile legii dar și proveniența încărcăturii. Reprezentanții Primăriei Adjud au confirmat faptul că mașina le aparține și au spus că nu este vorba de nicio substanță periculoasă.

Din primele verificări a reieșit că reprezentanții unei societăți din Vaslui ar fi închiriat mașina de la Primăria Adjud, pe care au încărcat-o cu deșeuri. Pe drum, o cantitate de aproximativ 400 de kilograme de substanțe din cele 20 de tone câte conținea camionul s-a împrăștiat pe carosabil. La fața locului, comisarilor de la Garda de Mediu și polițiștilor li s-a spus că mașina era încărcată cu pământ, rumeguș și o cantitate de grăsime de ori-gine animală. Åžeful Gărzii de Mediu, comisarul șef Aurel Cristian a precizat că la prima vedere părea a fi vorba de un șlam galvanic. „Deocamdată nu ne putem pronunța cu privire la încărcătură. La prima vedere părea a fi vorba de șlam galvanic dar nu este nimic sigur. Ei spun că mașina era încărcată cu pământ, rumeguș și grăsime de ori-gine animală. Rămâne de văzut despre ce este vorba. Au fost luate probe și este posibil ca în cursul zilei de mâine (astăzi – n.r) să avem și rezultatele. Deocamdată nu a fost nimeni sancționat și nu s-a dispus nicio măsură. Facem verificări în conti-nuare pentru a stabili despre ce substanță este vorba, proveniența încărcăturii dar și legalitatea transportului. Am luat legătura și cu reprezentanții Gărzii de Mediu din Vaslui pentru a face și ei verificări acolo”, a declarat comisarul șef Aurel Cristian.

Reprezentanții Primăriei Adjud spun că deșeurile nu erau periculoase

Reprezentanții Primăriei Adjud au confirmat faptul că mașina aparține instituției și că aceasta a fost închiriată unei firme care transporta deșeuri menajere provenite dintr-o groapă dezafectată din Bârlad. Primăria adjudeană a închiriat mașina de utilități firmei cu pricina, care transporta deșeurile spre Podu Turcului. Sorin Trif , responsabil cu serviciul de utilități din cadrul Primăriei a precizat că deșeurile care s-au deversat pe șosea nu sunt metale periculoase, care să polueze mediul. „Primăria a închiriat mașina unei societăți care transporta la groapa de gunoi niște deșeuri. Din cauza unui oblon care era șubred, gunoiul s-a răsturnat pe drum. Întrucât deșeurile nu erau periculoase ar trebui să nu se mai facă atâta vâlvă. De la fața locului s-au prelevat probe iar ulterior zona a fost curățată. Menționez că nu s-a deversat șlam galva-nic cum au spus unele persoane, care nu s-au interesat mai amănunțit asupra acestui fapt”, a precizat Sorin Trif. Cei care au curățat caro-sabilul au fost pompierii de la Adjud. Aceștia au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență și au împrăștiat nisip pe o suprafață de 400 metri pătrați. În comunicatul primit de la ISU Vrancea este precizat faptul că pe partea carosabilă s-au scurs deșeuri inerte. Conform legislației comunitare, „deșeurile inerte” sunt deșeurile care nu sunt supuse unor transformări fizice, chimice sau biologice semnificative. Deșeurile inerte nu se dizolvă, nu ard și nu reacționează chimic în niciun alt mod, nu sunt biodegra-dabile  și nu au efecte negative asupra altor materiale cu care vin în contact astfel încât să polueze mediul sau să dăuneze sănătății umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?