Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Medicii recomandă prudenţă în privinţa vârstei la care copiii sunt duşi la înot


Dacă învățarea înotului este indispensabilă pentru toți copiii, uneori nu este indicat ca micuții să fie duși prea devreme la bazin, sunt de părere medicii. Bebelușii care înoată sunt în general mândria părinților. Totuși, a-i duce de foarte mici la bazin nu este întotdeauna cea mai bună idee, scrie Le Point. Societatea franceză de pediatrie (SFP) recomandă părinților prudență, mai ales când în familie există teren propice pentru dezvoltarea astmului. SFP precizează într-un comunicat că această practică nu este deloc recomandată în Germania. Inhalarea gazului ce rezultă din emanațiile de clor amestecate cu materii organice sau cu azotul (provenit din produsele din degradarea pielii, a salivei și urinei) riscă să declanșeze fenomene inflamatorii la nivelul căilor respiratorii și să agraveze patologia astmatică la persoanele predispuse. ‘Două studii publicate recent de echipa lui Alfred Bernard de la Universitatea Louvain ne lămuresc asupra acestui subiect’, spune doctorul Bertran Delaisi, pneumopediatru la spitalul Robert-Debre (Paris), admițând totuși că acestea nu ajung la aceleași concluzii. Prima cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate anul trecut de European Respiratory Journal, a cuprins 430 copii de grădiniță, care au fost împărțiți în două grupe: cei care fuseseră puțin sau deloc la bazin până la doi ani și cei care fuseseră peste 20 de ore cumulat. S-a descoperit că riscul de bronșiolită în timpul copilăriei fragede este de 4,4 ori mai mare la bebelușii ‘înotători’ decât la ceilalți. ‘O asemenea diferență trebuie să-i îndemne pe părinți la prudență’, apreciază specialistul parizian.

***

Al doilea studiu, publicat în Pediatrics, s-a desfășurat pe 847 adolescenți de la 13 la 18 ani. S-a evaluat riscul dezvoltării astmului în funcție de frecvența cu care au mers la bazin: cei care merseseră peste 1.000 de ore cumulat prezentau risc crescut de astm (posibil de zece ori mai mare decât ceilalți). Riscă îndeosebi copiii ‘predispuși’, mai ales cei care au o alergie respiratorie. Studiul arată totuși că acest risc lipsește în cazul anumitor bazine, în care dezinfectarea se bazează pe un sistem cu ioni de argint și cupru și nu pe unul cu clor.
Mesajul medicilor este clar: copiii de vârstă școlară trebuie lăsați la bazin, ca să învețe să înoate, deoarece riscul de înec este mai grav decât toate cele menționate, și înotul are multe avantaje.
În schimb, bebelușii nu trebuie duși la bazin când părinții, frații sau surorile copilului suferă de astm sau de alte forme de alergie, îndeosebi eczeme. Este și cazul celor care au avut una sau două bronșiolite (peste 30% dintre nou-născuți au această problemă).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?