Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Premii pentru tinerii poeţi


Prima ediție a Festivalului Național de Poezie „Emil Botta” s-a dovedit a fi de un real succes, organizatorii primind laude din partea invitaților. Cei prezenți s-au bucurat să-i poată comemora pe poeții Emil Botta și Constantin Ghiniță. Premiul I la concursul de poezie „Constantin Ghiniță”, pentru debutanți, l-a obținut liceanul adjudean Emanuel Moisă.

La Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din Adjud s-a desfășurat, ieri, prima ediție a Festivalului Național de Poezie „Emil Botta”, organizat de Primăria Adjud și Casa de Cultură, cu implicarea profesorilor Paul Spirescu și Adrian Botez. Prima zi a manifestării culturale i-a fost dedicată poetului Constantin Ghiniță din Mărășești, care s-a stins din viața în urma unui infarct, în anul 2008. Viața poetului, de la naștere și până la moarte, a fost o perpetuă Golgotă. Bolile și suferințele sufletești din anii copilăriei, umilințele din anii maturității, lipsurile unui in-telectual condamnat la munca de jos i-au marcat creația, dar și-au pus amprenta și asupra sănătății sale.
Prima zi a Festivalului Național de Poezie a adunat zeci de persoane dornice să ia parte la un moment de cultură. Printre invitații de seamă s-au numărat scriitorii Liviu Ioan Stoiciu, Calistrat Costin, Corneliu Antoniu, Ion Croitoru, Ion Necula, Culiță Ușurelu, Cezarina Adamescu, Gheorghe Neagu și familia lui Constantin Ghiniță. Au mai fost prezenți viceprimarul Adjudului, Gelu Diaconu, secretara primăriei Adjud, Åžtefania Åžara-dici, consilierii locali Carmen Bârlă și Dănuț Stanciu, precum și profesori și elevi de la cele două licee din munici-piu. Invitații, care l-au cunoscut pe Constantin Ghiniță și i-au citit operele, au vorbit publicului despre poet. „Constantin Ghiniță este un poet norocos deoarece cineva, undeva a dorit să-l comemoreze și merită acest lucru, deoarece opera lui este de o mare delicatețe și de un mare îndemn spre credință”, a spus scriitorul Culiță Ușurelu. De asemenea, în memoria poetului din Mărășești, două eleve de la Colegiul „Gheorghe Balș” au recitat poezii din opera lui Ghiniță.
În sala mică a Casei de Cultură, cei prezenți au putut admira o expoziție de pictură, realizată de profesorul de desen de la Liceul „Emil Botta” Gheorghiță Galan.
Astăzi, se va desfășura partea a doua a Festivalului de Poezie, când cei invitați îl vor comemora pe poetul adjudean Emil Botta.

Premii pentru concurenți

Juriul format din scriitorii Liviu Ioan Stoiciu, Calistrat Costin, Corneliu Antoniu, Adrian Botez și Paul Spirescu a desemnat câștigătorii primelor trei locuri de la concursul „Constantin Ghiniță”, concurs pentru debutanți. De menționat e faptul că lucrările trimise pentru jurizare au fost semnate de autori doar cu un motto și nu cu numele lor. Premiul I l-a obținut Emanuel Moisă, elev la Liceul „Emil Botta” din Adjud, care s-a înscris în concurs cu motto-ul „Noi toți suntem becuri”. El i-a mulțumit profesoarei de limba și lite-ratura română Ramona Chiper pentru sprijinul acordat. Pe locul II s-a clasat Andreea Ghica din Târgoviște, iar premiul trei a mers la Adelina Dozescu din Timișoara.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?