Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Ploaie torenţială şi grindină în Focşani


O ploaie torențială, care nu a durat mai mult de jumătate de oră, a transformat străzile municipiului Focșani în adevărate lacuri. Grindina și vântul nu au lipsit din peisaj, iar oamenii nu știau pe unde să se mai adăpostească. Fenomenele meteo imediate și-au făcut simțită prezența și în comunele din apropierea Focșaniului, unde culturile au fost afectate de grindină.

Natura s-a dezlănțuit ieri, în jurul prânzului, la Focșani, dar și în câteva localități ale județului. Potopul s-a abătut asupra municipiului și a umplut străzile de apă în câteva minute. Grindina și-a făcut și ea simțită prezența, mai ales printre florile de pe spațiile verzi. În timp ce în zona Big nu te puteai vedea om cu om din cauza vântului puternic și a rafalelor de ploaie, în zona Pieței Moldovei a plouat cu țârâita. Rafalele de ploaie cu grindină au surprins o mulțime de focșăneni pe străzi, majoritatea nepregătiți pentru un asemenea fenomen. Surprinși de „bombardament”, unii s-au adăpostit sub copertinele magazinelor, alții însă au fost nevoiți să alerge până la un adăpost. „M-am adăpostit aici, pe scările de la magazinul acesta, că nu puteam să mai merg. M-a udat, dar pur și simplu nu mai vedeam pe unde merg. Am plecat de acasă în tricou, pentru că vremea era frumoasă, și a venit așa, din senin, furtuna asta. Nu este rău că plouă, dar vremea asta e capricioasă și afectează culturile, asta este cel mai grav. Åži străzile sunt pline de apă, nu ai cum să mergi să nu te uzi, că s-au făcut bălțile cât lacul”, a spus Ioana Rotaru, din Focșani. Chiar dacă furtuna nu a durat mai mult de 30 de minute, stropii mari de ploaie și grindina au distrus aproape toate florile din spațiile verzi.

Culturile afectate de grindină

Dacă în Focșani pagubele nu sunt atât de vizibile, în câmp deschis, așa o grindină produce pagube culturilor agricole. La Vânători, grindina a cam stricat culturile. Primarul comunei, Gheorghe Macovei, ne-a precizat că ploaia a produs pagube și că urmează să facă o evaluare. „A bătut grindina și a stricat culturile. Nu pot spune despre ce pagube este vorba, pentru că nu am ieșit în teren. Urmează să mergem în câmp, să facem o evaluare și abia după aceea vom ști cu exactitate dacă grindina a creat sau nu probleme. Spre exemplu, aveam aici, în curte, niște ceapă și a fost distrusă toată, la fel și roșiile, cel puțin la mine acasă. Piatra a fost destul de mare și multă, și cred că anul acesta nu vom avea mare recoltă”, a precizat Gheorghe Macovei, primarul comunei Vânători.
Dacă la Vânători ploaia a stricat ceapa și roșiile edilului, la Golești, comună foarte apropiată de Focșani, fenomenele meteorologice nu au creat probleme. „A plouat circa 25 de minute, iar cantitatea de precipitații a fost destul de mare. A dat și ceva piatră, însă datorită faptului că a fost multă apă, nu au fost înregistrate pagube. Ne rugăm la Dumnezeu să ne ferească de alte necazuri și să nu avem probleme pe viitor cu culturile”, a declarat Alexandru Zar, edilul comunei Golești.

***
Ieri, în Focșani s-a înregistrat și cea mai scăzută temperatură din întreaga țară, respectiv 15 grade. Ploaia torențială a început în jurul orei 13. De altfel, reprezentanții  Administrației Naționale de Meteorologie au transmis o avertizare imediată de averse. Potrivit ANM, „între orele 13.15 și 14.45 în zona Municipiului Focșani se vor semnala averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de vânt cu aspect de vijelie, grindină”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?