Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Puterea actuală vrea să modifice Legea educaţiei, avantajând privatul


Federația Alma Mater semnalează faptul că, la trei luni și șapte zile de la asumarea Legii Educației, puterea actuală propune modificarea actului fără consultarea partenerilor de dialog social, avantajând universitățile private, dar MECTS spune că nu a inițiat și nu va iniția un astfel de document.
Federația Alma Mater precizează într-un comunicat transmis, marți, că a primit „cu stupoare”, în seara de luni, documente elaborate „în spatele ușilor închise pentru partenerii sociali”. Documentele se referă la Legea Educației Naționale (Legea 1 din 2011).

„La trei luni și 7 zile de la asumarea Legii Educației Naționale, puterea actuală propune modificarea acestei legi fără consultarea partenerilor de dialog social. Analiza modifica-rilor legii asumate, care vor fi impuse cu siguranță (acum Codul Dialogului Social permite orice), introduce discriminări flagrante între sistemul de învățământ universitar de stat și cel privat”, se arată în documentul transmis de Alma Mater și semnat de li-derul organizației, prof Anton Hadăr.

Potrivit acestuia, una dintre propuneri interzice universităților de stat organizarea de studii cu taxă. O altă propunere statutează discriminări clare între învățământul de stat și cel privat. Astfel, dacă la învățământul de stat incompatibilitățile sunt clar precizate, la învățământul particular aceeași sferă a incompatibilităților sunt precizate numai prin Carta Universitară, mai spune Hadăr, în comunicat. „Carta universitară se elaborează și se adoptă de către Senatul universitar, fără alte amendamente”, susțin sindicaliștii că ar prevedea presupusa propunere de modificarea a legii educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?