Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Poliţiştii protestatari au luat ţeapă de la parlamentari


Aproximativ 200 de polițiști au protestat, marți, în Piața Constituției, cerând parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege privind măsurile de încadrare a MAI în bugetul aprobat pentru 2011, care prevede disponibilizarea a peste 9.500 de polițiști, jandarmi și pompieri. Parlamentarii puterii au sărit peste proiect și nu l-au mai supus votului, dar nu pentru că așa le-au cerut polițiștii, ci pentru că au preferat să dea undă verde disponibilizărilor într-o altă zi, când oamenii legii nu le vor mai tulbura liniștea cu lozincile lor. Deși sunt nemulțumiți, polițiștii din Vrancea au preferat să meargă la protest fără să spună cuiva, de teamă să nu fie luați la întrebări. Dacă proiectul va fi aprobat, din Vrancea ar trebui să plece aproximativ 100 de angajați ai MAI, respectiv 22 de polițiști, 28 de jandarmi și 33 de pompieri.

La protest au participat membri ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) și ai Pro Lex. Polițiștii vrânceni nu s-au înghesuit să meargă la București, nu pentru că nu ar avea probleme ci pentru că se tem. Inspectorul Angelin Ciobanu, liderul SNPPC Vrancea a precizat că numărul polițiștilor din Vrancea care s-au încumetat să meargă la București a fost foarte mic. „De teamă să nu fie supuși unor presiuni interne, polițiștii din Vrancea au preferat să nu se știe dacă au participat la protest. Cert este că vorbim de un număr redus de oameni. După cum funcționează actuala guvernare este clar că intenția nu este aceea de a lua măsuri în favoarea cetățenilor. Presiunea se pune pe oamenii care stau în stradă nu pe cei de la birouri”, a afirmat inspectorul Angelin Ciobanu. Protestul programat pentru intervalul orar 9.30 și 14.00 s-a terminat cu o oră mai devreme, după ce dezbaterea proiectului a fost amânată. Sindicaliștii spun că parlamentarii puterii nu au reușit să se mobilizeze suficient pentru ca acest proiect să treacă, așa că au preferat  să-l amâne. Ei spun că parlamentarii vor suporta presiunea străzii mai ales dacă vor disponibiliza oamenii. „Probabil că presiunea străzii era un lucru pe care l-au anticipat și nu au vrut să se confunte cu noi. Vor ataca pe la spate”, a mai spus inspectorul Angelin Ciobanu. Liderii de sindicat au mai precizat că dacă acest proiect de act normativ va fi votat, SNPPPC va organiza un miting de protest cu cei 10 mii de oameni care vor fi disponibilizați la nivel național. Sindicaliștii au adus în Piața Constituției polițiști cu fețele din carton blurate, despre care au spus că simbolizează polițiștii din carton pe care îi vrea mi-nistrul Igaș, care să nu vorbească, să nu comenteze, să nu participe la mitinguri, să accepte orice, chiar să stea fără salarii.

Aproximativ 100 de angajați ar putea fi disponibilizați

Sindicaliștii SNPPC le-au solicitat parlamentarilor să nu voteze proiectul de lege privind măsurile de încadrare a MAI în bugetul aprobat pentru 2011. Documentul inițiat de MAI prevede, în esență, disponibilizarea a peste 9.500 de polițiști, jandarmi și pompieri. În plus, pentru acest an s-a hotărât și anularea principalelor drepturi acordate, prin lege, personalului care este scos din sistemul de siguranță națională și ordine publică. Potrivit sindicaliștilor, actul normativ, care marți ar fi trebuit să primească votul final în Parlament, urma „să reglementeze o disponibilizare masivă a personalului din MAI, precum și anularea mai multor drepturi cuvenite, prin lege, celor disponibilizați”. Sindicaliștii acuză MAI că ar fi dezinformat Comisiile parlamentare asupra numărului real de polițiști care funcționează în România. Reprezentantul MAI ar fi „conexat fals” diverse informații europene cu scopul de a susține inițiativa legislativă a ministerului, mai spun sindicaliștii, care afirmă că au „demascat”dublul standard al eva-luărilor MAI și l-au prezentat deputaților împreună cu alte contraargumente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?