Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Lotrii pedelişti fură pădurea cu acte în regulă


PDL patronează o afacere ilegală cu lemne de circa 100 miliarde lei anual în zona Tulnici. O suprafață de circa 30 mii hectare de pădure este jefuită sistematic de o grupare de oameni de afaceri organizată după sistemul mafiot. Finanțarea PDL, a funcționarilor din instituțiile statului care girează jaful din păduri sunt câteva din metodele prin care sunt acoperite tăierile ilegale. Jaful sistematic nu poate fi executat decât în complicitate cu conducerea Obștii de Moșneni Tulnici, condusă de președintele pedelist Alin Olteanu (cel care semnează contracte) și Ocolul privat din Tulnici, condus de Constantin Nicoară (care execută marcarea arborilor și autorizează tăierile accidentale).

Zeci de mii de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal, anual, din pădurile de la Tulnici. Cum se fură ? Simplu. Prin marcări ilegale, tăieri în plus, tăieri accidentale pentru că „ursul a dat cu laba pe copac” sau drumuri făcute cu TAF-urile doar prin cei mai frumoși copaci. Jaful sistematic nu poate fi executat decât în complicitate cu conducerea Obștii de Moșneni Tulnici, condusă de candidatul PDL la Primărie, Alin Olteanu și Ocolul privat din Tulnici, condus de Constantin Nicoară. Dacă unul semnează contracte pentru exploatarea lemnului în păduri – pedelistul Alin Olteanu, al doilea dispune executarea lucrărilor de marcare și tăiere a copacilor. În cercul vicios mai sunt cuprinși funcționarii de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vrancea, cei care trebuie să verifice atât cum se fac planurile de amenajament, respectiv documentele care autorizează tăierile de lemn dar și dacă a fost respectat Codul Silvic la tăierile din păduri.
Mecanismul de jefuire a pădurilor este simplu pentru cei care au pile la PDL. Astfel, anual, o cotă de masă lemnoasă este pusă la dispoziția Obștii pentru tăieri. Ulterior, preșe-dintele Obștii, respectiv    PDL-istul Alin Olteanu, este cel care decide firmele care exploatează masa lemnoasă. Prin negociere directă, Olteanu decide prețul și cantitatea de lemn care trebuie tă-iată de o firmă. De aici și avantajele. În primul rând pentru familia Olteanu. Imediat după ce pedelistul Alin Olteanu a ajuns președintele Obștii, a început să exploateze lemn firma fratelui, Nicu Olteanu. Pe lista celor ale căror firme sunt agreate de pedelistul Olteanu să taie lemn din pădurile Tulniciului se mai numără personaje precum pedelistul Cornel Negru, Vasile Gheorghiță, Vali Å¢imbău, Fănel Nicoară iar lista poate continua. Printre numele menționate de localnici se mai numără și Foric Fănel, preșe-dintele PDL Tulnici. „I se spune Ciocănel și este cel care marcă arbori pentru Cornel Negru”, au spus oamenii.

Controale de formă în păduri

Pentru că jaful din păduri a ajuns până la urechile mi-nistrului Pădurilor, o echipă de inspectori de la ITRSV au luat la verificat, în toamna lui 2010, o parte din parchetele de lemn din pădurile Obștii Tulnici. Oamenii din comună spun însă că verificările s-au datorat sumelor prea mici cu care s-a cotizat la PDL iar inspectorii trimiși au reprezentat un avertisment. Au fost trei zile în care echipele de inspectori au mers prin munți și au numărat cioatele. De altfel, trei zile pentru verificarea a 30.000 hectare de pădure ar însemna 10 mii hectare pe zi, un record mondial pentru inspectori.
Deși ar părea că ITRSV și-a făcut treaba, de fapt, au fost verificate doar anumite parchete exploatate de către firmele care nu aveau pile la condu-cerea instituției. „Nu au dorit să verifice anumite parchete, aproape că se ascundeau în pădure când le spuneam să meargă să verifice zonele în care exploatau anumite firme”, au arătat surse din cadrul Parcului Natural Putna.

Zeci de mii de metri cubi tăiați ilegal

Chiar și în aceste condiții, controlul s-a finalizat cu amenzi de 160 mii lei dar și cu ridicarea ciocanelor de marcat de la tehnicienii Ocolului Silvic Privat Tulnici, cel care asigură serviciile silvice pentru Obște. Motivul, neoficial, pentru că nimeni nu a văzut raportul de control al ITRSV, a fost depășirea cotei de masă lemnoasă cu câteva zeci de mii de metri cubi. Å¢inând cont că au fost verificate doar parchetele firmelor fără „pile” iar cota de masă lemnoasă pentru 2010 a fost de 62.000 metri cubi de lemn, se poate deduce că s-a tăiat încă pe atât. Dacă hoții de lemne au tăiat doar 60.000 metri cubi, la un minim de 100 lei/metru cub, înseamnă 6 milioane lei anual, adică peste 60 miliarde lei vechi. Aceasta în cazul unei estimări optimiste a muncii hoților de pădure. Însă jaful este mult mai mare. Dacă se taie ilegal doar trei copaci la fiecare hectar înseamnă 100.000 metri cubi de lemn fără documente, care valorează peste o sută de miliarde lei vechi pe piață.

Tăierile accidentale, ultima găselniță a mafiei lemnului

După doar o lună de zile de la control, ciocanele de marcat au fost returnate pădurarilor, chipurile „pentru tăierea cotei de masă lemnoasă din 2011”. Nu a trecut mult și, la sfârșitul lui noiembrie, conducerea Parcului a înștiințat ITRSV despre continuarea jafului făcut în păduri de către mafia lemnului. Prin adresa înregistrată la ITRSV cu numărul 7759, conducerea Parcului arăta că se derulează tăieri accidentale de arbori rășinoase de calitate superioară și cerea un control rapid pentru a-i prinde pe hoți. Însă inspectorii ITRSV au venit după o săptămână, timp suficient pentru ca firma care exploata lemnul să acopere urmele și să se mute în altă zonă.
Åžeful Pazei din Parcul Natu-ral Putna, Aurel Lechea, a explicat motivele tăierilor „accidentale” arătând că, de fapt, a fost epuizată cota de masă    lemnoasă. De aceea au fost invocate labe de urs și coarne de cerb pe copaci în sprijinul doborârii celor mai frumoși arbori.
„Produsele accidentale reprezintă volumul de masă lemnoasă rezultat din exploatarea arboretului afectat integral de factori biotici și abiotici, din exploatarea unor arbori cu vârste de peste 60 de ani sa cel provenit din tăieri legal aprobate. Domnul ingi-ner Nicoară a susținut pe postul ProTV gafa secolului motivând că au fost zdreliți de urs și cerb, adevărul fiind altul. Åži-au epuizat cota de masă lemnoasă și cea prevăzută în amenajamente”, a explicat Aurel Lechea.

Păstrăvul e pe cale de dispariție

Jaful din păduri distruge ecosistemul și pune în pericol chiar existența Parcului Natural Putna. Fără pădure, cu râurile îmbăcsite de rumeguș și deșeuri, Parcul Natural va rămâne doar un cuvânt pe o bucată de hârtie. În timp ce distrugerile cresc de la o zi la alta, proprietarii de păduri nu fac nimic pentru împădurire. „Nu au nici un metru pătrat de pepiniere, dovadă că nu îi interesează continuitatea pădurii. Au distrus toate drumurile forestiere, datorită poluării a dispărut păstrăvul din apele de munte. Din tabăra Gălăciuc și până la ieșirea din județ spre Covasna sunt numai deșeuri. Proprietarul, Obștea de Moșneni Tulnici, președintele Obștii, șeful de Ocol nu văd nimic. Au alte preocupări”, a afirmat Aurel Lechea.

Nicoară dă vina pe urși

Distrugerea pădurilor de la Tulnici a fost prezentat și la televiziuni. „România Te iubesc”, emisiunea ProTV a prezentat pe larg imagini și interviuri cu cei implicați în distrugerea pădurilor. Dacă șeful Ocolului Silvic Privat Tulnici, Constantin Nicoară a invocat motive despre care râd și babele din comună. „Mai sunt și arbori zdreliți de urși sau de către cerbi când își lasă coarnele și dacă este parțial luată coaja, se usucă în câteva luni. Sunt luați și din-ăștia care par sănătoși, dar dacă te uiți atent au un defect. Sau au vârful rupt. Dacă au vârful rupt și aștia intră la accident”, a afirmat Constantin Nicoară. De asemenea, șeful ITRSV, Alexandru Lefter a replica reporterilor că inspectorii „își fac treaba” iar misiunea lor „este mai completă și mai complicată”. „Suntem 40 de oameni pe șase județe”, a explicat Lefter.

Amenințări cu moartea

Prezentarea în mass-media a dezastrului din pădure nu a rămas fără urmări. Åžeful Parcului Na-tural Putna a fost chemat la București și, oarecum, i s-a recomandat să îl concedieze pe Aurel Lechea. Nu au lipsit și amenințările, directe sau prin telefon, la adresa șeful Pazei din Parcul Natural Putna. Din cauza amenințărilor cu moartea, pe fir a intrat și Serviciul Român de Informații. „Am lucrat ca silvicultor în zona Babovici din 1973 până în 2004, am plantat în acest interval de timp sute de hectare de pădure cu simț de răspundere și dăruire. La 1 octombrie 2004, când a trebuit să plec din zonă am lăsat munții împăduriți, pădurile igienizate, drumurile forestiere practicabile nu doar de utilajele forestiere ci și de autotu-risme. Luncile Baboviciului și Poiana Pârâul Å¢iga-nului împrejmuite de pe care se recoltau vara tone de fân, fânării, grajduri pentr vite, colibă de vânătoare, observatoare. După retrocedare au năvălit lăcustele lui vodă Caragea care au avut ce mânca; toți semidocții, semianalfabeții s-au băgat la umbrela vreunui partid și au devastat tot. Nu-mi este rușine de nimic din ce am făcut, ce am lăsat și mai ales de acțiunile mele prezente. Indiferent de ceea ce spuneți voi «prinților de ghindă», eu, cu conștiința și faptele mele, merg până la Dumnezeu”, a afirmat Aurel Lechea. El a răspuns acuza-țiilor lansate în Tulnici de tăietorii de pădure. „Cu cât acuzațiile voastre sunt mai false, cu atât mă îndârjiți mai tare. Åžtiu că pentru unii eu mă lupt cu morile de vânt dar voi continua indiferent de intimidările la care am fost și voi fi supus. Cinava trebuie să dea startul!”, a precizat Aurel Lechea.

Åžoferii lui Negru, prinși la furat de lemn

Tăierile ilegale din pădurea Obștii Tulnici sunt acoperite prin paravanul politic asigurat de PDL, partidul care controlează instituțiile de control ale statului. Cu sume imense, de ordinul zecilor de mii de euro, lotrii de pădure cumpără tăcerea funcționarilor statului.
Pedelistul Cornel Negru, a cărui firmă Trust Forest exploatează lemn în pădurile Obștei Tulnici, a rămas fără un camion, anul trecut, după ce directorul Parcului, Ion Militaru și șeful de la Paza Parcului, Aurel Lechea, au constatat că șoferul transporta lemn fără documente legale. Mai exact, în aprilie 2010, șoferul camionul a fost oprit în pădure și a prezentat un aviz care purta numele lui Cornel Negru însă fără data și ora plecării. Întrebat unde este Cornel Negru, șoferul a răspuns că „la Focșani” iar referitor la aviz că a fost completat în urmă cu o săptămână dar nu a avut timp să scoată lemnele pentru că mașina era stricată. Într-un final, după ce șoferul a încercat să scape pe „drumul hoților” din Tulnici, camionul încărcat cu lemne a fost confiscat.
Nemulțumit că a rămas fără camion, Cornel Negru a făcut plângere penală la Parchet împotriva conducerii Parcului, respectiv Ion Militaru și Aurel Lechea. După ce procurorii au dispus Neînceperea Urmăririi Penale, pedelistul a făcut recurs la Judecătoria Focșani. Åži aici, magistrații au menținut rezoluția procurorilor, care atestă că Ion Militaru și Aurel Lechea au respectat legea. Însă hotărârea magistraților nu l-a mulțumit pe Cornel Negru care a ajuns până la Tribunalul Vrancea, care, pe 6 aprilie 2011, a respins ca nefondat recursul pedelistului.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?