Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Eliminarea subvenţiei la căldură va sărăci un milion de români


Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguța Vasilescu, a declarat, joi, că eliminarea subvenției la căldură va face ca aproape un milion de români să ajungă în sărăcie. Senatorul PSD a afirmat, într-o conferință de presă, că eliminarea subvenției va face ca 337.000 de gospodării să ajungă în incapacitatea de a-și plăti factura la încălzire.

Potrivit unei estimări prezentate de fostul secretar de stat în Guvernul Năstase Ilie Åžtefan, prin eliminarea subvenției, prețul gigacaloriei ar ajunge la valori între 218 lei în București și 293 în Cluj. Conform aceleiași estimări, prețul gigacaloriei s-ar majora, în Bacău, de la 154 lei la 238 lei, consecința fiind majorarea facturii la încălzire, pentru un apartament cu două camere, la 501 lei. Pentru București, eliminarea subvenției ar duce la creșterea prețului gigacaloriei de la 124 la 218 lei, iar factura la încălzire pentru un apartament cu două camere ar ajunge la 450 lei.

Potrivit lui Åžtefan, soluția eliminării subvenției la căldură nu este viabilă, întrucât costurile de la bugetul de stat sunt de doar de 500 milioane de lei anual.

Ministerele Finanțelor, Administrației și Muncii vor prezenta în Guvern, în următoarele săptămâni, variante de lucru privind subvențiile la energia termică, având în vedere că principiul subvenționării nu va mai fi aplicat tuturor persoanelor indiferent de venituri, a anunțat Guvernul.

Agenția Mediafax a anunțat, marți, că Guvernul s-a angajat în ultimele discuții cu Fondul Monetar Internațional să elimine subvenția la energia termică în perioada imediată astfel că factura populației pentru încălzire și apă caldă ar putea crește cu până la 60% până la finele anului, în funcție de capacitatea primarilor de a acoperi diferența din surse proprii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?