Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Elevii romi, mai aproape de o carieră în domeniul medical


Inspectoratul Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea a găzduit, ieri, la sediul instituției, o sesiune de promovare în rândul elevilor romi a Programului de burse în domeniul medical „O generație de specialiști romi în domeniul medical”. Specialiștii implicați în cadrul acestui proiect au încercat să le explice elevilor romi de clasa a XII-a care sunt beneficiile unei cariere în domeniul medical.
Derulat în perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2014, programul de burse se derulează în partene-riat cu Fundația „Roma Education”, Asociația Medicilor Rezidenți, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate -„SASTIPEN” și Open Society Institute. În cadrul proiectului se va derula un nou program de burse și de dezvoltare personală în domeniul medical.
Acest program include o componentă de tutorat pentru elevii romi din clasele terminale, de pe întreg cuprinsul țării, inclusiv din Vrancea. Elevii de liceu vor fi pregătiți gratuit la fizică, biologie sau chimie. Așadar, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei împreună cu partenerii, organizează, în perioada mai – iunie, la nivel național, o serie de se-siuni de informare – orientare, care au ca scop promovarea programului în rândul elevilor romi care doresc să candideze la o instituție de învățământ superior cu profil medical. Cadrele didactice vor fi angajate să îi pregătească pe elevi în vederea susținerii examenului de admitere la o universitate de medicină de stat.
„În cadrul acestor proiecte care urmăresc accesul tinerilor romi la educația academică în domeniul medical, din Vrancea avem doi elevi care au reușit. Au accesat aceste aplicații pentru burse în domeniul medical și deja cei doi fac pregătire cu profesori de chimie și biologie. Acești elevi au ca facilitate plătirea transportului iar pregătirea lor este gratuită. Această facilitate este un mediu pozitiv și un exemplu de bună practică și pentru alți copii de etnie romă. Nu neapărat în domeniul medical. Avem elevi care vor da la Academia de Poliție și în plus la orice facultate, elevii de etnie romă au locuri rezervate”, a declarat Ana Gavrilescu, inspector pentru minorități în cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean Vrancea. Mihai Mudava, absolvent al Colegiului Național „Al. I. Cuza”din Focșani  și Florina Bățaru, de la Colegiul Tehnic „Gh. Balș” din Adjud vor fi studenți, din toamnă, la medicină, după ce au accesat „Programul de burse în domeniul medical pentru elevii romi”. Tinerii recunosc că pentru ei a fost o oportunitate imensă ce nu și-au putut-o refuza. „A fost un lucru foarte interesant deoarece nu aveam această oportunitate. Eu nu puteam intra la această facultate deoarece specializarea mea la liceu a fost pe contabilitate. Sunt bucuroasă că am aplicat pentru acest program și fac pregătire gratuită la disciplinele biologie și chimie. Nu mă așteptam să prind o așa ofertă mai ales că sunt de etnie romă. Era mai dificil să fiu admisă la această fa-cultate”, a precizat Florina Bățaru din Homocea, viitoare studentă la Universitatea de Medicină „Iuliu Hațiganu” din Cluj Napoca. Elevii romi care vor să obțină o bursă în cadrul acestui program sunt invitați să acceseze site-ul http://www.burseromi.ro/, termenul limită de depunere a cererilor fiind 22 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?