Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Pensionarii, nemulţumiţi de sistemul de sănătate


Pensionarii vrânceni sunt nemulțumiți de sistemul de sănătate. Ei și-au exprimat nemulțumirile în cadrul Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor vârstnice, care a avut loc la Prefectură. În disprețul oamenilor, reprezentanții sănătății vrâncene au susținut că actuala reformă din sănătate este benefică, atrăgând astfel antipatia pensionarilor.

Reprezentanții pensionarilor s-au întâlnit, ieri, cu cei ai sănătății vrâncene, pentru a discuta despre reforma din sistem. Pensionarii s-au declarat, din start, nemulțumiți de sistemul sanitar, dar și de modul de reorganizare a spitalelor din județ. Ei au cerut informații despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de serviciile unui cămin pentru persoane vârstnice. „Noi am dori să cunoaștem care sunt condițiile pentru bătrânii care vor la azil. Câți bani trebuie să dea, de ce beneficiază, care este cadrul legal. Noi vrem să știm aceste lucruri, pentru că până acum au fost numai niște discuții. Vrem să știm care este cadrul legal”, a cerut Vasile Vâlcu, președintele Asociației Pensionarilor din Vrancea. De asemenea, ei au susținut că nu sunt de acord cu introducerea cardului de sănătate, deoarece acesta nu ar oferi dreptul la opțiune, ci, practic, îi obligă să plătească doi euro pentru a-l obține.
Președintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, Mihai Copaci, a încercat să-i convingă pe pensionari că respectivul card e bun și că se plătește doar la primire (sâc!) suma de doi euro. Pledoarie pentru card a făcut și subprefectul Sorin Hornea, care de altfel, ca și Copaci, nici nu putea să-și contrazică șefii de la București. Spusele lor nu i-au convins pe pensionari, însă.
„Dosarul electronic de sănătate este o necesitate, dar obligativitatea cardului este un abuz”, i-a contrat Vasile Vâlcu.

Hornea vrea doar două spitale

Pensionarii și-au exprimat nemulțumirea și față de desființarea mai multor spitale din Vrancea. Ei au susținut că o astfel de „reformă” nu este în folosul comunității „S-a creat un haos, care a dus la înrăutățirea sistemului sănătății publice. Noi suntem de părere că această idee de reformă era o necesitate, dar ca stadiu de aplicare, a dus la mii de nemulțumiri în rândul comunității. 42% din bugetul de sănătate este susținut de către bătrâni. Dacă tot plătim bani pentru sănătate, trebuie să primim ceva în schimb. Sistemul sanitar propus de actualul ministru duce la înrăutățirea lucrurilor, la o încălcare a demnității umane. Trebuia să fim și noi întrebați, pentru că avem și noi păreri. Suntem complet nemulțumiți de felul în care se realizează reforma în sănătate”, a precizat Vasile Vâlcu.
Subprefectul Sorin Hornea s-a declarat un susținător al actualei reforme din sănătate. În opinia sa, „reforma” ar fi trebuit să fie și mai radicală, pe motiv că în județul nostru nu mai sunt medici specialiști. Hornea a fost de părere că două spitale ar fi fost de ajuns în Vrancea, de parcă toată lumea are banii săi și își permite să se trateze la București ori în străinătate. „Părerea mea categorică este că la momentul de față, această reformă a sistemului sanitar trebuia să fie mult mai radicală. La nivelul județului nostru ar fi trebuit să mai rămână doar două spitale, cele din Focșani și Adjud, la numărul de medici pe care îi mai avem. În Vrancea, trebuie să recunoaștem că nu mai avem medici specialiști, toți plecăm să ne tratăm la București. În loc să atragem medicii, noi îi alungăm”, a spus Sorin Hornea, contrazicându-se singur. Nici Mihai Copaci nu s-a lăsat mai prejos și a susținut reforma ministrului Cseke Attila, sperând ca astfel să nu fie eli-berat din funcție prea curând. „Aceste spitale, dacă urmăreau să-și mențină activitatea medicală, trebuiau să-și păstreze medicii. La nivelul județului, cheltuielile pentru sănătate sunt aproape de trei ori mai mari decât încasările”, a concluzionat el.

Reforma sistemului sanitar în județ

Reamintim că în Vrancea au fost propuse pentru reprofilare spitalele din Mărășești și din Odobești. Din cele două, doar spitalul din Mărășești a optat pentru transformarea în cămin pentru persoane vârstnice, spitalul din Odobești optând pentru conservare, având în vedere că în localitate există deja un astfel de cămin. De menționat este faptul că întreg personalul medico-sanitar a fost redistribuit către celelalte spitale din județ și Serviciul de Ambulanță Județean. Bugetul unităților care au angajat personal redistribuit a fost suplimentat în urma preluării personalului.
Pentru asigurarea asistenței me-dicale în cele două orașe, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea are în vedere, începând cu luna iulie 2011, înființarea a două centre de permanență cu medici de familie și cabinete de specialitate în ambulatoriu. În legătură cu comasarea spitalelor din Vidra și Dumbrăveni sau transformarea lor în secții exterioare ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, nu a fost luată nicio hotărâre până în prezent.
În Strategia Națională Actualizată de Raționalizare a Spitalelor, unitățile sanitare din Vrancea au fost propuse de reprezentanții DSP pentru categoriile III, IV și V, urmând ca Ministerul Sănătății să decidă dacă va aproba această clasificare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?