Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Alimentele se vor scumpi cu 12%


Prețurile produselor alimentare procesate vor crește în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%, afirmă președintele Romalimenta, Sorin Minea. „În ultima perioadă, prețul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs. În mod normal n-ar mai trebui să crească prețul la ulei și la zahăr, pentru că e producție primară, ar trebui să se plafoneze prețul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant prețul la legume și fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creșteri de prețuri care nu pot să depășească un 10-12% dacă, Doamne ferește, nu se întâmplă ceva pe plan european”, a spus Minea la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

El a afirmat că majorările de prețuri au început deja și se vor derula pe parcursul următoarelor 2-3 luni. „Va fi o medie între 8 și 10%. La cereale și la produse de panificație spre toamnă vom asista la o sistare de prețuri și poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere”, a adăugat el.

Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente. „Atâta timp cât bursa prețurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puțin acelor prețuri. Dacă România ar avea o producție formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă prețurile pe piața românească. Atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană. ..”, a explicat el.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, a explicat majorările de prețuri prin scumpirea cerealelor.
„Cerealele, pentru prima dată după 20 de ani, au avut o creștere extraordinară de prețuri. Discutam de 120-130 de euro pe tonă și, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tonă. Dacă luăm de exemplu porcul, hrănirea durează cam 6 luni, deci ceea ce a început hrănirea în decembrie vom avea la sfâșitul lunii mai o creștere, care înseamnă influența cerealelor în prețul cărnii”, a spus Rădulescu.

El a afirmat că nu se poate vorbi de prețuri la produse alimentare comparabile cu prețurile de import, pentru că în Uniunea Europeană TVA este 5% sau, în unele cazuri, zero. „După părerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani până să ajungem să echilibrăm ceea ce înseamnă producția eficientă în România cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană”, a estimat secretarul de stat.

Banca Națională a României a revizuit, joi, în urcare prognoza de inflație pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, și așteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. România are a doua cea mai mare creștere a prețurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu șapte țări foste comuniste. Ponderea mărfurilor alimentare în coșul de produse și servicii pe baza căruia se calculează inflația, de 33%, este de departe cea mai ridicată, deși populația nu consumă neapărat mai mult decât în alte țări.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% față de februarie și cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume și conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) și zahăr (11,98%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?