Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Amendamente pentru pensiile militarilor


Deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, a depus câteva amendamente la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, în cadrul cărora trebuia aprobată Ordonanța de Urgență a Guvernului 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Discuțiile din cadrul comisiei nu au fost interesante pentru parlamentarii PDL, care au părăsit ședința fără cvorumul necesar adoptării unei decizii, mai ales că ceilalți parlamentari doreau aprobarea unui amendament care prevedea că pensiile militare care în urma recalculării ar fi fost diminuate urmau să fie plătite în cuantumul vechi. Membrii PDL au invocat faptul că nu cunosc impactul financiar al unei astfel de măsuri.
„Eu am depus câteva amendamente care urmează să reglementeze inegalitățile produse de această Ordonanță de Urgență. Așa cum am mai spus și în confe-rințele de presă anterioare, intenția celor din PDL a fost clar de reducere a pensiilor militare nu de recalculare a acestora”, a declarat președintele PNL Vrancea, deputatul Nini Săpunaru.
Unul dintre amendamentele aduse de Săpunaru se referă la veniturile care se iau în considerare dacă în arhivele militare nu se mai găsesc anumite perioade din activitatea unui cadru militar în rezervă. „În cazul pensiilor prevăzute la alin. (1), pentru care, până cel mai târziu la data de 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual se utilizează cuantumul mediu al soldei (venitului) dintre ultima lună înaintea perioadei lipsă, și prima lună după perioada lipsă, dar nu mai puțin de salariul mediu brut/net pe economie, iar pentru perioada anterioară anului 1952 se utilizează salariul mediu brut pe economie”, sună amendamentul lui Săpunaru.
Un alt amendament se referă la cuantumul pensiei revizuite, precizând că, dacă acesta este mai mic decât cel aflat în plată, atunci se menține în plată cuantumul cel mai avantajos. Alt amendament se referă la majorarea valorii punctului de pensie cu procentul de creștere a soldelor de grad și funcție a cadrelor militare în activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?